Columns en Archief

Ontvrienden

29 July 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Nieuwe mensen ontmoeten is tegenwoordig niet zozeer het probleem. Het probleem is wel hoe u weer van die mensen afkomt. Nu hebben de social media het iedereen gemakkelijk gemaakt. Gewoon om de knop ‘ontvrienden’ drukken.

En het pijnlijke afwijzingsleed wordt ergens, uit het zicht, wel geleden. Blijven er altijd nog flink wat lieden in het wild over die u ook kunt missen als kiespijn. Zo kunt u misschien net door één deur met het vriendje van uw dochter, maar is de hele familie die aan dat vriendje hangt nou niet bepaald ‘uw soort mensen’. Kijk, dan is het wel erg sneu om tegen dochterlief en aanstaande schoonzoon te zeggen: ‘jullie zijn, inclusief eventuele nageslacht, altijd welkom met uitzondering van de rest van de koude kant’. Nee, die koude kant is niet met één druk op de knop te ontvrienden, ook al zou dat uw grootste wens zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de wederhelften van de vrienden van uw eigen partner. Die stelletjes komen dan als stelletjes, terwijl u de helft al teveel vindt. Ook dan is het moeilijk om te zeggen: ‘jij mag dan wel getrouwd zijn met de beste vriend(in) van mijn partner, maar dat verplicht mij niet om jou leuk te vinden; dus doe ik ook niet’. Nee, voor de lieve vrede doet u uw best om fatsoenlijk te blijven. Dan zijn er nog van die gelegenheidsvrienden. Misschien wel dat stel dat op de camping in Frankrijk zo gezellig even kwamen koffiedrinken, maar nu, met repeterende verhalen over hun succes op marktplaats, totaal niet passen in uw levenssfeer. Zij zijn –jammer genoeg- nog even enthousiast in het opzoeken van het contact, terwijl u het al druk genoeg heeft met uw eigen leven. Tegen hen kunt u ook moeilijk zeggen: ‘sorry hoor, maar als afleiding tijdens de vakantie waren jullie bijzonder functioneel, alleen onderhand heb ik wel wat beters te doen.’ Nee, ook dan zult u beleefd blijven; en hopen dat zij, met het steeds verschuiven van de afspraken, wel ontmoedigd zullen raken. Overigens is het laten verwateren van het contact een beproefde strategie: zonder een directe afwijzing stelselmatig geen initiatief meer tonen. Zakelijk gezien heb ik wel eens gedacht dat het zou lonen om een ontvrienden-service in het leven te roepen met als slogan: ‘wilt u iemand kwijt, via de ontvrienden-service geen spijt’. Zou ook voor het opheffen van uw (veel te) vaste relatie een uitkomst bieden. Het zelf doen via een mailtje of sms’je is ook zo onpersoonlijk.

Blijft staan dat het ondoenlijk lijkt om iedereen, die u liever kwijt dan rijk bent, ook daadwerkelijk op te heffen. Zie daarom al die overbodige mensen als één van uw vele slechte eigenschappen: ook daar zult u mee moeten leven.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • http://www.styleinfashion.com/Default.aspx
  http://www.styleinfashion.com/about_us.aspx
  http://www.styleinfashion.com/enquiry.aspx
  http://www.styleinfashion.com/Contactus.aspx

  styleinfashion
  13/03/2018 22:53
  (5 jaren geleden)

 • <a href="https://uskitchenandflooring.com/">Kitchen Renovation Laguna Niguel</a>
  <a href="https://uskitchenandflooring.com/about-us/">home renovation companies laguna hills</a>
  <a href="https://uskitchenandflooring.com/services/">bathroom remodel orange county</a>
  <a href="https://uskitchenandflooring.com/flooring/">Tile Flooring Laguna Hills Ca</a>
  <a href="https://uskitchenandflooring.com/kitchen-remodeling/">kitchen remodeling orange county</a>
  <a href="https://uskitchenandflooring.com/bathroom-remodeling/">bathroom remodeling laguna hills ca</a>
  <a href="https://uskitchenandflooring.com/contact-us/">Orange County Kitchen Remodel</a>

  uskitchen
  01/02/2018 22:32
  (5 jaren geleden)

 • <a href="http://dreamlimony.com/">Westchester Limo</a>
  <a href="http://dreamlimony.com/about-us/">White Plains Limo</a>
  <a href="http://dreamlimony.com/services/">Westchester Limo Rental</a>
  <a href="http://dreamlimony.com/services/wedding-limo-service/">Yonkers Prom Limo</a>
  <a href="http://dreamlimony.com/services/proms/">Yonkers Limo Service</a>

  dreamlimony1
  31/01/2018 20:39
  (5 jaren geleden)

 • Goldengongslo.com is the best way to find Chinese food delivery to you San Luis Obispo. We specialize in traditional Chinese dishes and Take Out San Luis Obispo.

  goldengongslo
  31/01/2018 20:35
  (5 jaren geleden)

 • Golden Gong offers catering service for any occasion including private parties, events, celebrations, and menu choices that we offer San Luis Obispo.

  goldengongslo
  31/01/2018 20:35
  (5 jaren geleden)

 • Golden Gong Chinese Restaurant also offers banquet facility service for all your special occasions with the freshest and finest ingredients San Luis Obispo.

  goldengongslo
  31/01/2018 20:34
  (5 jaren geleden)

 • Golden Gong is the best Chinese Food menu Food San Luis Obispo. We offer a wide variety of cuisine to meet everyone’s San Luis Obispo Chinese Restaurant.

  goldengongslo
  31/01/2018 20:34
  (5 jaren geleden)

 • Golden Gong is favorite Chinese restaurant, serving fresh and fast Chinese food San Luis Obispo. We offer a food to-go menu with easy tasty San Luis Obispo.

  goldengongslo
  31/01/2018 20:33
  (5 jaren geleden)

 • Golden Gong Chinese Asian Restaurant has been known for its great food along with family oriented and comfortable atmosphere delicious food San Luis Obispo.

  goldengongslo
  31/01/2018 20:33
  (5 jaren geleden)

 • Arun Gupta is an experienced law professional working serve by offering stop foreclosure, stop garnishment and stop harassing collection calls in Las Vegas.

  guptalawfirmlv
  29/01/2018 19:55
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie