Columns en Archief

Ont-tweeen

16 May 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

De relatie is uit. Voorbij. Verleden tijd. Finito. Bye, bye. Van één moment op het andere bent u dan weer vrijgezel. Single, zoals dat tegenwoordig heet. Maar zo ‘single’ voelt het helemaal niet. Het voelt nog ‘duo’, ook al is die ander in geen velden of wegen meer te bekennen.

Misschien is het wel net als na een bevalling: het kind is er dan wel uit, maar de kersverse moeder heeft minstens een jaar nodig om te ontzwangeren. Voor de single noem ik het dan maar: ont-tweeën. Niet ont-weeën, maar ont-tweeën. Want zoals u gewend was in ‘samen’ te denken, moet u weer denken in ‘alleen’. En dat valt waarachtig niet mee. Even een zondagochtendontbijtje klaarmaken bijvoorbeeld: zij hield van een zachtgekookt eitje, gebakken spek en geroosterd brood; en dan deed u als vanzelfsprekend met haar mee. Gewoon lekker. Maar hoe is een ontbijtje op de zondagmorgen in het single-denken? Eigenlijk smaakt helemaal niets meer echt lekker als u het alleen voor uzelf moet klaarmaken. En mocht u wel zin hebben om wat te eten, dan weet u eigenlijk helemaal niet eens meer wat uw eigen, onvervalste smaak is. Haar smaak was uw smaak. Tenminste, dat is iets wat u zich nu pas realiseert. Probleem is ook dat het alleen-denken u keihard op het feit drukt dat er alleen maar iets te gebeuren staat als u dat zelf initieert. Nog maar net geleden was er, bij thuiskomst, altijd wel iets gaande. Nu komt u thuis in een oorverdovende stilte; en kunt u niet eens ruzie maken over haar plan om de buren uit te nodigen voor een etentje. Sterker nog, u begint zelfs te verlangen naar die ruzies omdat er dan tenminste iets gebeurde. Maar nu, zo helemaal in uw eentje, gebeurt er helemaal niets, tenzij u zelf iets bedenkt. Toch vreemd: toen zij het allemaal bedacht, had u de wereld aan protesten, maar nu u het helemaal zelf mag bedenken, komt er niets in u op. Tja, ont-tweeën gaat altijd gepaard met veel fantoompijn. De amputatie mag dan wel succesvol zijn verlopen, de pijn is het meest voelbaar op de plek waar de ander er niet meer is.

Mocht de buitenwacht u bestoken met goede raad door bijvoorbeeld te suggereren dat er niet een handvol maar een land vol nieuwe liefdes rondlopen, zeg dan dat u nog aan het ont-tweeën ben. Niet onthecht genoeg om te kunnen verlangen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Making use of sarahah, you could upload confidential testimonials or responses to other individuals that are signed up customers of sarahah.

  sarahahapp
  12/01/2018 11:35
  (5 jaren geleden)

 • Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:49
  (6 jaren geleden)

 • BEST TEACHERS DYA WISES ARE HERE!

  Happy Teachers Day Wishes
  23/08/2016 07:39
  (6 jaren geleden)

 • Check out these best stuffs for free

  Happy Teachers Day
  23/08/2016 07:38
  (6 jaren geleden)

 • voot App Download – Watch TV Shows, Movies on Voot:How to Download Voot App for Android?
  If you are wondering how to do Voot app download on your android device, then your quest ends here. In this blog
  post, we have summed up the simple steps of downloading this amazing and useful app.

  voot app
  10/08/2016 19:05
  (6 jaren geleden)

 • Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog.

  framaroot apk
  02/08/2016 09:31
  (6 jaren geleden)

 • I unquestionably getting a charge out of each and every piece of it. It is an awesome site and pleasant offer. I need to bless your heart.

  Case Study Solutions
  21/07/2016 13:36
  (6 jaren geleden)

 • best app for online watching videos in pc and laptops,mobiles..

  voot app download
  voot app for android

  vootapp.co.in
  16/07/2016 12:11
  (6 jaren geleden)

 • Hi buddy, your blog' s design is simple and clean and i like it. Your blog posts about Online Dissertation Help are superb. Please keep them coming. Greets!!

  HR Assignment Help
  16/07/2016 07:17
  (6 jaren geleden)

 • Here homepage for generating unlimited webkinz codes online. you can also get free webkinz code generator online.

  homepage
  14/06/2016 14:21
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie