Columns en Archief

Ongevraagd advies

01 August 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Deze gezegde komt vooral bij mij op als het gaat om ongevraagd advies. Zo kunt u met de beste bedoelingen uw medemens willen helpen met de oplossing voor een nijpend probleem, een plannetje willen bedenken voor een droom die smeekt om vervulling.

Of  u wilt een taak  overnemen die de ander maar niet wil lukken. Maar geloof mij, zelden zal uw hulpvaardigheid in dank worden afgenomen. Uw voorstellen zullen welhaast zeker als betweterig en bemoeizuchtig worden ervaren. En dat begrijp ik maar al te goed. Ik bedoel, waar bemoeit u zich eigenlijk mee? Hoezo heeft u nu ineens de wijsheid in pacht? Zelfs al zou u het beter weten, waarom moet u dat zonodig de ander onder zijn neus wrijven? Ja, ik ken uw tegenwerpingen wel. Bijvoorbeeld dat u anderen als ondankbaar ervaart voor alle inspanningen die u zich getroost. Laatst nog zei een man tegen mij: "mijn vrouw komt bij mij uithuilen omdat zij gepest wordt op het werk, maar als ik opper dat zij een gesprek met de leidinggevende moet aanvragen, snauwt ze mij toe dat ik haar ook niet serieus neem." Bent u die man, dan zeg ik: ‘ja, uw vrouw heeft gelijk, het enige wat zij wil is uithuilen; dat u luistert naar haar frustraties; uw voorstel is neerbuigend, alsof zij zelf niet op het idee zou kunnen komen; u heeft gewoon het geduld niet om alleen medeleven te tonen, maar u wilt het probleem zo snel mogelijk de wereld uithelpen zodat u ongestoord op uw laptopje een spelletje kunt doen.’ Een andere tegenwerping is dat mensen, door hun eigen klungeligheid zelf solliciteren naar deugdelijk advies. Zo was er onlangs een vrouw die tegen mij zei: "mijn man kan zoveel kleingeld bij zich hebben dat zijn colbertjasje er helemaal van scheefhangt, maar als ik zeg dat hij er voor joker bijloopt, dan is hij beledigd." Bent u die vrouw, dan zeg ik : ‘ja, ik begrijp uw man wel; voor hem is het prettig om veel kleingeld bij de hand te hebben; daar heeft hij wel een beetje scheefheid voor over; het is zijn kleingeld, zijn jasje en zijn manier van doen; logisch dat hij beledigd is omdat u altijd overal vat op wilt hebben; u schaamt zich al voor hem als hij één neushaar niet op tijd heeft bijgeknipt; laat hem toch in zijn waarde ook al is die van klungelige kwaliteit’.

Op de lijst van psychische allergieën staat het voor-dom-versleten-worden zeer hoog genoteerd. Mensen willen geen vriendelijke, amateuristische handreikingen; daar worden zij vals van. Neem dat nou van mij aan. Tenslotte, anders dan u ben ik een gevraagd, betaald en professioneel psychologisch adviseur.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • bbbbbbbbbb

  Bob van Pel
  23/08/2011 23:11
  (11 jaren geleden)

 • hele goeie argumenten die je gebruikt
  jeff top werk

  open relatie
  11/08/2011 16:12
  (12 jaren geleden)

 • wordt deze website wel is ge-update met new stuff? zou wel zonde zijn ..

  gippy grewal
  11/08/2011 16:11
  (12 jaren geleden)

 • Hahahah helemaal mee eens... Super

  Hanif
  09/08/2011 11:54
  (12 jaren geleden)

 • prachtig, prachtig!!
  provocatief gezien, word ik wat vals van de laatste regel.. geheel volgens verwachting - missie geslaagd :))

  loedertje
  02/08/2011 23:19
  (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie