Columns en Archief

Ongeremd

25 September 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Frank en vrij. Spontaan en gevat. Direct en assertief. Open en sociaal vaardig. Blijmoedig en onverschrokken. Zomaar wat steekwoorden om het gevoel van zelfvertrouwen te karakteriseren. En zeg nou zelf: wie wil niet sociaal intelligent door het leven stappen? Welnu, dat kan.

Maar dan alleen als u bereid bent om met willekeurige onbekenden een praatje aan te knopen. Wat blijkt is namelijk dat de mens pas echt een sterk gevoel van zelfvertrouwen ontwikkelt als hij het contact met de buitenwereld naar zijn hand kan zetten. Tegelijkertijd is een gebrek aan sociale handigheid de reden waarom veel mensen geremd en angstig zijn in relatie tot hun medemens. Nu ben ik gewend dat de protesten niet van de lucht zijn: ‘ ik heb geen behoefte aan gesprekjes met wildvreemden’ of ‘ik heb wel wat beters te doen dan kletspraatjes te initiëren met lieden die daar niet om gevraagd hebben’. Maar deze protesten verraden een weerzin die voortkomt uit angst: angst voor afwijzing, angst voor hoongelach of angst voor het onbekende. En het is deze angst die ervoor zorgt dat mensen liever de gebaande paden bewandelen; en alleen contact onderhouden met mensen die zij al kennen of met lieden die ervoor betaald worden om vriendelijk te reageren zoals het winkelmeisje bij de warme bakker. Toch zullen de meeste mensen, zelfs met het winkelmeisje, niet verder gaan dan het uitwisselen van enkele beleefdheden. Even een persoonlijk gesprekje opstarten, is dan zelfs een brug te ver. De gevolgen van deze sociale geremdheid zijn, vooral op de langere termijn, levensontwrichtend; en het zijn niet alleen verlegen mannen die het laten afweten. Ook vrouwen lijden in stilte omdat zij de buitenwereld als doorlopende bedreiging ervaren. Zo zou het natuurlijk wel mooi zijn als een vrouw, na haar scheiding, de moed kan vatten om nieuwe mensen te leren kennen; misschien niet eens om meteen een nieuwe relatie te beginnen, maar wel om het gevoel te krijgen weer midden in het leven te staan. Helaas, meer dan eens verschuilt de vrouw zich achter de opvoeding van de kinderen; en kan zelfs op haar werk geen echte aansluiting vinden. En wachtend in de rij bij de kassa van de supermarkt ervaart zij alleen maar een verstikkende drempelvrees om die andere wachtende vrouw voor haar even aan te spreken. Thuisgekomen zal haar dan een intens gevoel van verdriet en gemis overvallen, simpelweg omdat zij weer een dag moet doorkomen zonder ook maar een druppeltje menselijk contact.

Maak een begin: even een gesprekje aanknopen met die zwerver op de hoek van de straat. Met een vleugje oprechte belangstelling kan een kortstondige ontmoeting werkelijkheid worden. En ik overdrijf niet als ik zeg dat het effect spectaculair is: het voelt alsof de wereld aan je voeten ligt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • idm download manager

  unduh idm 2018
  12/02/2018 05:01
  (4 jaren geleden)

 • Participate in Mcdvoice survey offers free coupons from Mcdonald's customer satisfaction survey. Free discount coupon for completing survey. Browse Mcdvoice customer survey to win free coupons.

  mcdvoice
  11/01/2018 10:55
  (4 jaren geleden)

 • Your educator will just support of a unique and custom-composed article, nothing not as much as that. This is the reason our custom article composing organization will give you top-quality, one of a kind, instructive and altered papers, dependably.

  Essay Writing Service
  13/10/2017 09:57
  (4 jaren geleden)

 • 192.168.1.1 router admin login. Default username and password list for all routers. How to find your router's username, password and IP address easily.

  192.168.l.l login page
  13/10/2017 07:15
  (4 jaren geleden)

 • Nice post - Thanks for sharing this kind of post with us. really very great stuff, keep posting...

  Recensione Di MSpy
  10/10/2017 18:41
  (4 jaren geleden)

 • Mijn reaktie met de zwerver heb ik helaas waaranders geplaatst.
  Margit

  Margit
  08/10/2017 16:29
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie