Columns en Archief

Onbewust vrijgezel

07 November 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Is het voor u een raadsel waarom anderen wel het liefdesgeluk hebben gevonden en u niet? Dan wordt het tijd om een kritische blik in de spiegel te werpen. Want, vrienden mogen u dan proberen gerust te stellen met opmerkingen als ‘jouw tijd komt nog wel’ of ‘op elk potje past een dekseltje’, maar diep van binnen

knaagt het gevoel dat u misschien iets doet wat u niet zou moeten doen; of dat u iets niet doet wat u wel zou moeten doen. En dat klopt. Het is uw onbewuste die ervoor zorgt dat u vrijgezel blijft. Jazeker. Er een aantal beproefde recepten om het liefdesgeluk te saboteren. (1) U bent een regelneef en heimelijk weet u dat u zelf alles het beste kunt bestieren; u heeft een hekel aan mensen die zich bemoeien met uw bestaan; heerlijk om thuis te komen waar niemand aan uw spullen is geweest; het idee alleen al dat een ander zich aan u opdringt, staat u gewoonweg tegen. (2) U bent in wezen bijzonder op uw vrijheid gesteld en heeft mettertijd een claimallergie ontwikkeld; zodra iemand ook maar suggereert dat u iets zou moeten (‘mijn ouders zijn 25 jaar getrouwd; het lijkt me logisch dat we samen gaan’), dan laat u niets meer van u horen; was de relatie ooit aan, dan is hij na een claim zeker uit. (3) U bent zelf degene die claimt: als een havik stort u zich op een gewillig prooi en eist zoveel gezamenlijkheid dat de ander wel op de vlucht moet slaan, al was het alleen maar om nog adem te kunnen halen; heimelijk denkt u zoveel liefde te verdienen dat een ander daar nooit aan kan voldoen. (4) Zelf bent u niet moeders mooiste exemplaar; eigenlijk bent u, strikt genomen, middelmatig in alles wat u op het levenstoneel presteert; tegelijkertijd eist u wel het allerhoogste van een kandidaat-partner; daarom valt iedereen af en zeker de persoon die, qua middelmaat, juist in aanmerking genomen zou moeten worden; u verdient het minimumloon, maar u wilt alleen in een Rolls Royce rijden. (5) Eigenlijk vertrouwt u niemand; en al helemaal niet iemand die genegenheid toont; de ervaring leert dat er altijd een verborgen agenda is, dat de ander uit is op persoonlijk gewin (geld, macht, kinderwens); het is aan de ander om te overtuigen dat zijn liefde puur is, maar niemand die daar ook maar enige moeite voor doet; heimelijk weet u dat u zich door niemand voor het karretje laat spannen.

Geluk in de liefde is niet iedereen gegeven. De meeste mensen hanteren ‘trial and error’, oftewel: net zo vaak mislukken tot het goed gaat. Maar dan moet u uw leven ook echt willen delen met een ander.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie