Columns en Archief

Omgekeerde agressie

09 December 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Weinig bekend is de angst voor het eigen gevoelsleven; en in het bijzonder de angst die gevoelens van agressie kan oproepen. Zo kan een kersverse moeder extreem in paniek raken enkel en alleen maar door bozig ongeduld tegenover haar (huil)baby.

Om die paniek de baas te worden kan zij haar gevoel van agressie omdraaien, namelijk door boos te worden op zichzelf: ‘wat ben ik toch een waardeloze moeder’. Nu is deze angst voor het eigen gevoelsleven zo onbekend dat mensen die hier aan lijden zelf ook niet doorhebben dat zij deze angst hebben. Zo ook bij Helma. Na een stageperiode als doktersassistente in een klein dorpse huisartsenpraktijk heeft zij de keuze om daar te blijven (‘vertrouwd en veilig’) of een tijdelijke positie te nemen bij een groot medisch centrum in de stad (‘onbekend en onzeker’). Zelf wil Helma dolgraag blijven waar ze is, maar zoals altijd gaan familie en vrienden zich er mee bemoeien; en wordt zij richting het groot medisch centrum geduwd (‘je zou gek zijn om zo’n kans niet te pakken’). Helma wordt bang en twijfelt met gedachten als ‘ben ik dan zo slap dat ik alleen maar de veilige weg kan kiezen’ en ‘waarom kan ik het gewoon niet waarderen dat iedereen het beste met mij voor heeft’. Het duurt even voordat ik Helma kan overtuigen dat haar angstgevoel –niet toevallig- op komt zetten, juist wanneer zij wordt gebombardeerd door de betweterigheid van haar omgeving. Nog iets langer duurt het voordat zij zich bewust is van haar oorspronkelijke gevoel (irritatie). En uiteindelijk wordt het haar duidelijk hoe zij gewend is haar agressie jegens anderen om te keren naar zichzelf. Als ik vraag om haar agressie weer in de juiste richting te zetten, zegt Helma: ‘tja, dan moet ik toegeven dat ik heel anders denk dan wat er later tevoorschijn komt’. Haar oorspronkelijk gevoel vertaalt zich dan als: ‘ben jij dan zo slap dat jij mijn keuze voor de knusheid van het dorp niet kan steunen’ en ‘ik kan het totaal niet waarderen dat uitgerekend jullie, mijn dierbaren, het altijd beter denken te weten’. Na deze psychologische exercitie weet Helma steeds vaker en beter haar eigen en oorspronkelijke gevoelens van negativiteit jegens anderen te onderkennen; en dan ook nog zonder er van in paniek te raken. Lastig voor haar is nog wel om deze gevoelens van boosheid en irritatie ook echt te uiten. Maar evengoed, de angst voor haar innerlijke belevingen, hoe krachtig en agressief ook, worden met de week minder.

Net als de mens kan schrikken van emotionele explosies van anderen, kan hij ook ontzet raken door eigen agressieve oprispingen. Wie dit fenomeen onderkent, mag vervolgens kiezen: ruzie maken met anderen of in gevecht blijven met jezelf.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This excellent website really has all the information I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

  keralaresults.nic.in
  25/10/2016 07:49
  (6 jaren geleden)

 • Many thanks extremely handy. Will certainly share website with my good friends.

  keralaresults.nic.in
  25/10/2016 07:48
  (6 jaren geleden)

 • Thanks for sharing. I hope it will be helpful for too many people that are searching for this topic. Thanks for the purpose of giving such terrific data.
  <a href="http://kerala-sslcresults.in/">keralaresults.nic.in</a>

  keralaresults.nic.in
  25/10/2016 07:47
  (6 jaren geleden)

 • SHAREit is a FREE file sharing app that works across multiple operating systems.

  SHAREit for PC
  11/10/2016 10:38
  (6 jaren geleden)

 • Download shareit apk and .exe file for your windows pc laptop and enjoy shareit for pc.

  SHAREit for PC
  07/10/2016 12:27
  (6 jaren geleden)

 • Using ShareIt is one of the Fastest way to transfer files between mobile and Windows PC.

  SHAREit for PC
  18/08/2016 12:45
  (6 jaren geleden)

 • SHAREit Download for PC from here. Install SHAREit for PC, windows, Mac, iPhone, iPad.

  SHAREit for PC
  18/08/2016 11:43
  (6 jaren geleden)

 • The National Eligibility cum Entrance Test or NEET-UG is a entrance examination in India, for students who wish to study any graduate medical course .

  nikky
  12/08/2016 07:37
  (6 jaren geleden)

 • Ach, lezen, het zoete lezen&#8230;Waar de een een schoenenfetisjiste is, is de ander compleet verslaafd aan boeken &#8211; liefst kleine oplage, duur en niet om door te komen voor de niet vakidioot. C&#8217;est moi. Helaas voor mijn bankrekening :(Moet tot mijn schande erkennen, dat ik ze sneller aansleep dan dat ik ze kan lezen en dat mijn leesverslaving tegenwoordig afgewisseld wordt met LOTRO (Lord of the Rings Online ;) ) &#8211; totaal beneden mijn fictieve stand, ik weet, maar o zo hersenloos leuk &#8230;

  insurance car
  13/06/2016 07:48
  (6 jaren geleden)

 • Check your Maharashtra SSC Result 2016 here.

  Maharashtra SSC Result 2016
  31/05/2016 06:18
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie