Columns en Archief

Nog niet jarig

10 February 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie op verjaardagsvisite gaat, is nog niet jarig. Alleen een cadeautje brengen, is niet genoeg. De bedoeling is om sociaal te doen. In de praktijk is dat voor menigeen een hels karwei. Veel mensen maken liever rechtsomkeert in plaats van zich te onderwerpen aan alles wat Hollandse gezelligheid heet.

Grootste probleem is de plicht om te praten met mensen waar u, in het vrije verkeer, gewoon aan voorbij zou lopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds minder mensen die in de huiskamer de beruchte kringopstelling hebben neergezet. Mocht u deze weerzinwekkende Nederlandse uitvinding wel tegenkomen, weiger dan om in die kring op een stoel te gaan zitten. Want eenmaal op uw plek, dan raakt u zeker bedwelmd door een combinatie van andermans parfum en uw eigen zweet. Vlucht naar de keuken om zodoende nog iets van bewegingsvrijheid te genieten. Die vrijheid zult u hard nodig hebben. De bedoeling is namelijk om iedereen voorbij te lopen met wie u niets te bespreken hebt, om vervolgens alleen die enkeling aan te spreken waar u nog enige verwantschap mee heeft. Ook kunt u die bewegingsvrijheid gebruiken om op afstand het verjaardagstoneel te kunnen aanschouwen; en desgewenst even naar buiten te lopen om een luchtje te scheppen of een sigaretje te roken. Inmiddels is de kans groot dat het sociale gekwetter vermengd met muziek zo luid is geworden dat u de greep op uw eigen gedachten al helemaal bent kwijtgeraakt. Des te meer reden om helemaal met niemand meer het gesprek aan te gaan. Want om boven de decibellen uit te komen van de groep moet u zo hard praten, dat de rest van het gezelschap ook steeds harder gaat praten. Tja en dan is het alleen maar een kwestie van tijd totdat uw hoofd als een bom uit elkaar spat. Heeft u geluk, dan presenteert de gastheer, na de koffie en gebak, iets anders dan worst, kaas en fruitbowl. Heeft u pech, dan is dat anders een schaal crackers met overgemayonaiseerde krabsalade. Het volgend probleem is de tijdsbeleving. Heeft u het gevoel dat er allang een paar uur voorbij is, blijkt bij controle dat de tijd heeft stilgestaan. Dat roept de vraag op wanneer het nog enigszins beleefd is om te vertrekken. Vervelend is wel dat uw vertrekhouding meteen door anderen is af te lezen, waardoor er altijd wel iemand is die de vraag stelt: ’vermaak je je een beetje?’ Wees eerlijk (’nee’) en stel meteen de wedervraag: ’jij wel dan?’

Verjaardagsfeestjes zijn alleen bedoeld voor kinderen. Volwassenen zijn namelijk helemaal niet blij dat ze een jaartje ouder worden. Dat er niets te vieren valt, kunt u aan den lijve ondervinden.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Cannies
  12/02/2014 18:55
  (9 jaren geleden)

 • Heerlijk te lezen. Ik dacht dat ik een grote uitzondering vormde bij de beleving van een verjaardag zoals beschreven. Een hele opluchting !!

  Cannies
  12/02/2014 18:55
  (9 jaren geleden)

 • Heerlijk te lezen. Ik dacht dat ik een grote uitzondering vormde bij de beleving van een verjaardag zoals beschreven. Een hele opluchting !!

  Cannies
  12/02/2014 18:55
  (9 jaren geleden)

 • En zo is het maar net!

  Gert
  12/02/2014 18:26
  (9 jaren geleden)

 • Ik las dit gisteren in het AD en ik heb dubbel gelegen van herkenning! Wat een geweldig stukje!

  Jeanette Saarberg
  11/02/2014 15:42
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie