Columns en Archief

Nieuwjaarsstemming

02 January 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Het nieuwe jaar wordt een moeilijk jaar. Tenminste, zo is de algehele stemming in ons land. Want crisismoe of niet, de crisisgeluiden zullen alleen maar luider klinken. En niet alleen het geluid. Ook de werkelijkheid van 2012 zal u rauw op het dak vallen. Alle zekerheden van weleer, staan nu op de tocht.

Geen vast arbeidscontract, geen volledige vergoedingen bij ziekte en geen waardestijging van het huis dat u ooit met veel optimisme heeft gekocht. Nee, de sfeer is grimmig. En u heeft daar, begrijpelijkerwijs, last van. Zozeer zelfs dat u onderhand echt aan alles gaat twijfelen. Nu is twijfelen aan alles wel heel erg veel. Maar wie crisisbesmet geraakt is, kan nu eenmaal niet meer doen alsof alles koek en ei is. Misschien dat zelfs uw eigen hond niet meer aanvoelt als dat lieve, trouwe beestje, maar meer lijkt op een hebzuchtige veelvraat die altijd uitgelaten wil worden op momenten dat het u net niet uitkomt. Over hebzucht gesproken. Ooit werd het meer-willen gezien als gezonde ambitie; een visie waar u zich tot voor kort prima in kon vinden. Maar dat mag niet meer. Nu zijn het de crisismanagers die het meer-willen in de kiem smoren en het tellen-van-zegeningen weer nieuw leven proberen in te blazen. En al die doemscenario’s gekoppeld aan waarschuwingen dat u met minder tevreden moet zijn, wekken behoorlijke ergernis op. Vervelend is alleen dat u het allemaal niet zomaar naast u neer kunt leggen. Ook u weet dat u meer dan eens op vakantie bent gegaan terwijl u het zich eigenlijk niet kon veroorloven. Erger nog: straks krijgt u een rekening gepresenteerd die u helemaal niet kunt betalen. Die gedachte leidt er zelfs toe dat u niet meer kan genieten van een lekker biefstukje, laat staan dat u nog zin heeft om een dagje te ontspannen in de sauna. Ach, wat kan het schelen. Hutspot en macaroni is goed genoeg. En de auto inruilen voor een elektrische scooter scheelt niet alleen in de wegenbelasting en parkeerboetes, maar verandert uw dagelijkse fileleed op slag in fileleedvermaak. Tenminste, als er in Nederland straks nog files zijn. Want als iedereen op de rem staat, zijn geld op zak houdt en een trui aantrekt in plaats van de verwarming aan te doen, dan kunnen we straks helemaal niets meer aan elkaar verdienen. Zo wordt het heersend pessimisme een stemming waarmee we elkaar alleen maar de afgrond in praten. Dan slaat u angstig-knagende stemming ineens om in brutale opstandigheid, waardoor u meer dan ooit tevoren zin krijgt om gewoon voor uzelf te beginnen.

Het nieuwe jaar wordt een moeilijk jaar; vol onzekerheid en twijfel. Maar dat is ook het lichtpunt. Want wie openlijk durft te twijfelen, bereidt zich voor op iets nieuws. Gelukkig Nieuwjaar.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • App ko maloom haya ka Pakistan ka qoomi drink Ganna Ka Juice ha. Ganne ka rus na sirf jismani bal ke zehni thakaan bhi door karta hai. Yah juice bohat they faiday mannd haya.

  National drink of Pakistan
  23/06/2016 07:17
  (6 jaren geleden)

 • That tragedy on Pakistan is constantly on the worsen simply because relief components and enable fall far except what important. More enable is seriously needed given that the potential for lots of fatalities starts off to loom.

  National drink of Pakistan
  20/06/2016 13:47
  (6 jaren geleden)

 • Quester is a Pakistan-based questioning answering website where people can ask questions and we try our best to provide them with the best answers. Anyone can ask any legit question in English or Roman Urdu and we provide answers in the same language format.

  www.quester.pk
  04/04/2016 13:09
  (7 jaren geleden)

 • Het vertrouwen in de toekomst.

  nike total 90 football boots
  05/06/2012 04:15
  (11 jaren geleden)

 • It may be the antidepressants talking, but I am feeling somewhat optimistic about 2012 ;-)

  http://www.someecards.com/new-years-cards/new-years-2011-resolutions-celebrate-party

  Linda van Twist
  04/01/2012 15:14
  (11 jaren geleden)

 • Ondanks veel negatieve berichtgeving in de media, blijf ik positief: 2012 wordt een jaar van veranderingen.

  Niet het aangekondigde einde van de wereld, maar een 'shift' in bewustzijn hoe we met elkaar en de wereld omgaan.

  Jan Kok
  02/01/2012 09:57
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie