Columns en Archief

Niets doen

06 August 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Het zijn vooral de actieve mensen die wel eens verzuchten: ‘het lijkt me zo heerlijk om eens even helemaal niets te doen’. Nu is dat enerzijds invoelbaar. Immers, het altijd-bezig-zijn doet naar rust en ontspanning verlangen. Anderzijds is het een totaal onbegrijpelijke verzuchting.

Want het niets-doen betekent dat er geen activiteit is, terwijl er toch iets gedaan wordt, namelijk helemaal niets. Het kan daarom niet anders zijn dan dat het niets-doen een bezigheid is die toch enig talent vereist, oftewel: niets doen, dat doe je niet zomaar.En in de praktijk, zoals mensen dat ervaren tijdens hun welverdiende vakantie, is het niets-doen inderdaad nog zo gemakkelijk niet. Zo kunt u wakker worden op uw eerste officiële vakantiedag om vervolgens als een slappe vaatdoek te blijven liggen. Maar al gauw zult u worstelen met de betekenis van ‘even’. Is dat tien minuten, een half uur of is het juist de bedoeling dat de tijd helemaal geen rol van betekenis mag spelen? Ik bedoel, zou u gerust dagen lang kunnen blijven liggen, enkel en alleen omdat u het niets-doen onder de knie wilt krijgen? Nou nee. Het gaat om ‘even, een tijdsbegrip die zo verwarrend is dat het meteen de hersenen activeert. U staat dan maar op, al was het alleen maar omdat de blaas weigert om mee te doen met het niets-doen. Na een lekkere frisse douche, pakt u wat kleren uit de koffer om vervolgens een simpel ontbijtje te scoren. Het zijn allemaal activiteiten die aangemerkt moeten worden als een aanloop naar het echte niets-doen. Ik bedoel, u had wel langer kunnen blijven liggen, maar u koestert geen doodswens. Na het ontbijt laat u alles om u heen gewoon liggen en ploft in een stoel waarmee het echte niets-doen is begonnen. Het probleem is echter dat u, vroeg of laat, toch in de verleiding komt om iets te doen, ook al heeft het niets om het lijf zoals het spelen van een spelletje op uw smartphone. En van het één komt het ander waardoor u, ongemerkt, toch binnengekomen mailtjes aan het beantwoorden bent; een activiteit die zoveel extra inspanning vergt dat uw plan om helemaal niets te doen al in het water gevallen is. Daar komt nog bij dat de mensen om u heen het meteen doorhebben dat u zich vreemd (= passief) gedraagt, waardoor zij als vanzelf de vraag zullen stellen: ‘en, gaan we nog wat doen, vandaag?

Het correcte antwoord is natuurlijk: ‘nee’. Maar het ligt niet in uw aard om nietsnutterig over te komen, laat staan dat u het verdraagt om anderen bezig te zien terwijl u zelf achteroverleunt. Nee, voor niets-doen heeft u geen talent. Grappig. Bent u toch mislukt omdat u niet niks kunt doen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Mijn man van schrok wakker van mij ,.....hij vroeg wat er was ..niets zei ik ............ik er nog niets over zeggen

  ..

  Mia
  11/08/2012 22:30
  (10 jaren geleden)

 • Nacht merrie gehad ,..........denk je het verleden verwerkt te hebben.Helemaal nergens aan gedacht,maar toch een nacht merrie ....het was hel erg ! :( ...Dan voel je je echt naar ! Moet er steeds weer aan denken.Hoe kan je dit los laten ! Ik wil dat het verdwijnt ,,,,,,,,,het is weer zo dicht bij.........van zo lang geleden :( .....Gevoel maakt meer stuk dan lief is....Nou ja..........ik zwijg er over ....en zal het alleen moeten verwerken........

  Mia
  11/08/2012 22:23
  (10 jaren geleden)

 • Nou ja,als je geleeft wordt dan ?

  Juist door dit slag mensen !

  Mensen een fijne vakantie !

  Wat een rust als zij weg zijn .........heeerlijk !

  Mia
  09/08/2012 00:17
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie