Columns en Archief

Niet zeuren

18 March 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is niet verwonderlijk dat getrainde hulpverleners het zo druk hebben. Gewone mensen hebben geen geduld als zij iemand met psychische problemen moeten aanhoren. Daarom worden uitspraken in de mond genomen als ‘het wordt tijd dat je professionele hulp zoekt’ of ‘misschien dat een onafhankelijke derde wel soelaas kan bieden’.

Maar doorgaans zijn dit soort suggesties onvoldoende om de ‘zeurpiet’ per direct door te sluizen naar de gediplomeerde luisteraars. Daar komt nog wel iets meer bij kijken. Bij mensen die blijven hangen in verdriet en boosheid (verlies van baan/partner/geld/perspectief) kunt u wellicht proberen om dooddoeners of gemeenplaatsen de lucht in te slingeren. Zo kunt u de huilebalk flink frustreren met uitspraken als: ‘het is duidelijk dat jij moet leren loslaten’, of ‘wat geweest is, is geweest, je kunt beter vooruitkijken’ en ‘het gaat er niets zozeer om wat je niet hebt, maar te waarderen wat je nog wel hebt’. Mensen die overspannen of depressief zijn, keren u gemakkelijker de rug toe wanneer u opmerkingen maakt als ‘het glas is half vol of half leeg; het is maar hoe je het bekijkt’ en ‘je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar daar wordt niemand beter van’. En het is welhaast zeker dat de zwartkijker niet meer komt zeuren als u zegt: ‘als jij zo overtuigd de slachtofferrol kiest, dan hou ik het voor gezien’. Natuurlijk heeft u wel een heel klein beetje compassie als iemand zijn hond/kat/parkiet/goudvis kwijtraakt. Maar langer dan een uurtje moet het gejank niet aanhouden. Gebeurt dat toch, dan kunt u rustig beweren dat ‘elk huisdier vervangbaar is’ of nog beter: ‘waar hebben we het eigenlijk over, het is toch maar een beest’. Voor al die mensen die hun huisdier als kind ervaren is een dergelijke opmerking de ultieme afknapper. Over kinderen gesproken: al die overbezorgde ouders die constant wat te mekkeren hebben over de stagnerende ontwikkeling van hun nageslacht, verdienen het ook om tegen een muur van onbegrip aan te lopen. Deze zeurouders druipen wel af wanneer zij geluiden horen als: ‘elk huisje heeft zijn kruisje’, of ‘als je niets van je kind verwacht, kan het alleen maar meevallen’ en ‘mijn ouders bemoeiden zich nergens mee, en met mij is het ook goed gekomen’. En dan tot slot al die angsthazen met gejengel over alles wat eventueel, misschien wel mis zou kunnen gaan. Gewoon zeggen ‘niets is zeker, behalve de dood’, en uw aandacht wordt niet meer op prijs gesteld.

Mocht u zelf ooit een probleem hebben, dan begrijpt u wellicht wat beter hoe zuur het is om bij niemand gehoor te vinden. Maar wees niet getreurd. Gewoon wat geld neertellen voor iemand die daarvoor is opgeleid. De zakdoekjes zijn meestal bij de prijs inbegrepen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Nice Post!

  Chanel Replica
  07/11/2015 08:50
  (7 jaren geleden)

 • It’s a Very informative article, all the information are given very clearly.

  breitling replica
  18/09/2015 04:35
  (7 jaren geleden)

 • I have to say I am amazed by your article. Indeed coupons is very useful specially to online consumers.

  louis vuitton replica
  18/09/2015 04:35
  (7 jaren geleden)

 • Columns en boeken van bovengenoemde verplicht stellen op school, mee geven met de opvoeding , i.p.v. later dweilen met de kraan open en dan weer een cursus moeten volgen om de boel trachten te corrigeren op de softe manier.

  Henry den Neijsel
  24/03/2013 23:03
  (10 jaren geleden)

 • Mooie column, dank hiervoor.
  Luisteren, met geduld en zonder oordeel is zeer moeilijk voor velen. Wij besteden er in onze cursussen veel aandacht aan.

  Paul van Straalen
  18/03/2013 18:47
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie