Columns en Archief

Niemand de baas

12 October 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Niemand is de baas. Tenminste, zo is dat onder de Nederlanders stilzwijgend besloten eind jaren '60 van de vorige eeuw.  Dat is natuurlijk een geweldig besluit. Want, als niemand de baas, dan is iedereen gelijk.

Dat betekent op zijn minst dat alles mag en niets hoeft. Probleem alleen is dat het baasloze principe voor sommigen nu, veertig jaar na dato, nog altijd wat moeilijk te verteren valt. Deze lieden lopen om de haverklap naar de rechter of proberen stampvoetend hun gelijk te halen. En dat begint zo uit de hand te lopen, dat deze bazige types alleen met verbale en fysieke agressie de mond kunnen worden gesnoerd. Dat bewijst maar weer dat een mooi besluit niet zomaar even werkelijkheid wordt. Daar moet jaren intensief beukwerk voor geleverd worden. Zo moeten politieagenten, ambulancemedewerkers en andere opgedofte hulpdiensten nog leren om een toontje lager te zingen. Ik bedoel, alleen maar omdat deze zogenaamde gezagsdragers een uniform dragen en aan de kant van de wet staan, betekent niet dat zij een willekeurige burger de mond kunnen snoeren. En doen zij dat wel, dan is het toch logisch dat diezelfde burger zijn (gelijk)waardigheid met vloeken en geweld kenbaar maakt. Wat moet hij anders? Gewoon luisteren? Nee, dat is een houding waarmee de burger, in de geest van onze huidige samenleving, een pleefiguur zou slaan. En dan zijn er van die mensen die zich dokter noemen, perse met een witte jas moeten rondlopen en op basis van hun gestudeerdheid op voorhand denken dat zij alles beter weten. Deze zogenaamde autoriteiten moeten nu ook eens beginnen te snappen dat de burger evenveel wijsheid van internet kan plukken, en dus op een gezellige manier met hun zorgaanbieders van gedachten wil wisselen. Doen deze geneesheren niet gezellig, dan wordt het ook niet gezellig. Namens de jongeren in ons land moet ik ook nog arrogante leerkrachten, bemoeizuchtige conducteurs en betweterige buschauffeurs op hun plaats zetten. Net als ouderwetse ouders verkeren deze figuren in de waan dat zij kunnen bepalen wat normaal is, en hoe de jeugd van tegenwoordig zich moet gedragen. Ik zou zeggen: word wakker. Want, het is een achterhaald idee dat kinderen een opvoeding nodig hebben. Jongeren bepalen zelf wel wat hun goed dunkt, en hoeven het van niemand te pikken dat zij het beter weten. Bovendien, wat is normaal? Normaal is het in ieder geval niet dat een jonger iemand zich onderschikt moet maken aan iemand, enkel en alleen maar omdat hij ouder is.

Zelf ben ik laatst in een kroeg in elkaar geramd. Vervelend, maar logisch. Ik had namelijk mijn snor niet afgeschoren, en wekte daardoor de indruk mij boven de andere aanwezigen verheven te voelen. Gelukkig ben ik nu weer bij de tijd.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie