Columns en Archief

Neurotisch netjes

29 September 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Nederlanders heten een proper volk te zijn. De stoep is geveegd. De ramen zijn gezeemd en de vuilniszakken zijn netjes opgeborgen in de klikobak achter het huis. Ja, zo aan de buitenkant valt weinig viezigheid op te merken. Maar die keurige buitenkant verhult vaak de smeerboel binnenshuis.

Daarom krijgt de vrouw die echt netjes is algauw het predicaat: neurotisch. Deze neurotische vrouw wordt dikwijls als een sneu geval gezien omdat zij nooit echt van het leven kan genieten. Nu zijn deze vrouwen wel een beetje sneu. Maar niet omdat zij onvermogend zijn om van het leven te genieten. Dat kunnen zij wel; en al helemaal wanneer zij de boel weer eens goed op orde hebben. Sneu zijn zij eerder omdat anderen er met de pet naar gooien en het vertikken om hun eigen rotzooi op te ruimen. Anders gezegd: het is wel heel gemakkelijk om nette vrouwen als neurotisch te betitelen als zij ook nog de troep van anderen moet wegwerken. Als het gesprek gaat over netheid, dan zal de Nederlander als vanzelfsprekend beweren dat het een kwestie van smaak is. De één laat dagenlang zijn afwas staan terwijl de ander het aanrecht altijd blinkend schoon heeft. ‘Dat moet iedereen zelf weten’ zo wordt beweerd. Maar het zijn juist de sloddervossen die vrijheid-blijheid prediken, terwijl zij de echte poetsvrouwen met een scheef oog aankijken. Schijnheilig op zijn minst. Nee, het is geen kwestie van smaak: schoon is schoon en vies is vies. Daar zit niets tussen behalve een groot gebrek aan zelfdiscipline. Hoe sterk de discriminatie van nette vrouwen is, blijkt wel uit de beoordelingen van de zogenaamde deskundigen. Termen als ‘dwangmatig’, ‘psychisch verkrampt’ en ‘obsessief-compulsief’ worden gebruikt als diagnose voor de vrouw die van haar stoel springt als de koffie omvalt op de vloerbedekking. Maar mijn beoordeling is anders: wie zorg heeft om zijn spullen is psychisch gezonder dan degene die onverschillig is. Want wie al niets geeft om wat hij heeft, zal ook weinig zorg hebben voor zichzelf en anderen. Gelijk met de norm van beleefdheid, is de norm van netheid in Nederland naar een bedenkelijk laag niveau gezakt. Kinderen die hun troep laten slingeren zijn speels en jonge mensen die stapels borden met beschimmeld eten in de keuken hebben staan, zijn gewoon lekker studentikoos. En om er mee weg te komen wordt vervolgens de hygiënische vrouw als neurotisch bestempeld. Zo neurotisch dat zij daarvoor in therapie moet.

Even voor de duidelijkheid: natuurlijk zijn er ook mannen die heel netjes zijn. Vervelend is alleen wel dat zij dan weer als verwijfd gezien worden. Een gemakkelijke veroordeling als je zelf de kantjes er vanaf loopt. Nee, neurotisch netjes is niet neurotisch. Integendeel: een opgeruimd huis, geeft een opgeruimd hoofd.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • It's a great blog post and read it twice for better knowledge.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:45
  (5 jaren geleden)

 • It was a very good post indeed.

  192.168.l.l
  14/08/2016 12:03
  (5 jaren geleden)

 • boel weer eens goed op orde hebben. Sneu zijn zij eerder omdat anderen er met de pet naar gooien en het vertikken om hun eigen rotzooi op te ruimen. Anders gezegd:

  breitling replica
  18/09/2015 04:31
  (6 jaren geleden)

 • With 17 colors, the designers accomplish a abstruse spots aftereffect to the bag body.

  Gucci replica
  17/09/2015 05:51
  (6 jaren geleden)

 • En zo is het maar net! (Mooi dubbel)

  Marieke
  10/10/2014 23:42
  (7 jaren geleden)

 • zoals altijd:
  'hitting the nail on the head!'


  06/10/2014 08:48
  (7 jaren geleden)

 • haha, leuk artikel weer! en idd zelfdiscipline is het toverwoord en een opgeruimd huis, geeft een opgeruimd hoofd.

  didi
  02/10/2014 10:40
  (7 jaren geleden)

 • eindelijk, gerechtigheid

  tineke
  30/09/2014 16:28
  (7 jaren geleden)

 • ik heb 't te druk met opruimen en schoonmaken om te reageren...


  29/09/2014 11:47
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie