Columns en Archief

Mooipraterij

20 January 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Als mensen een scheve schaats rijden, dan zullen zij dit nooit toegeven. Zij willen niet verkeerd overkomen; en kunnen geraffineerd een keurig imago neerzetten. In de meeste kwesties is er al sprake van aanzienlijke nalatigheid. Daar kan dan geen gezichtsverlies meer bij.

Gelukkig biedt de taal genoeg hulpmiddelen om het kritische publiek zand in de ogen te strooien; zoveel zand dat het zicht op de werkelijkheid totaal verloren gaat. Let maar eens op hoe woordvoerders praten als zij, na de één of andere ramp of foutenfestival, worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. In de top drie van meest gebruikte uitspraken zijn te vinden: 1) ‘er wordt nu onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek gestart om alles in kaart brengen; in het belang van het onderzoek kunnen we daar geen mededelingen over doen’. 2) ‘we zijn nu aan het evalueren hoe het één en ander kon gebeuren, een moeizaam proces waar nog niets over te zeggen valt’. 3) ‘het zal duidelijk zijn dat er nu sprake is van voortschrijdend inzicht waardoor het heroverwegen van de gebruikelijke procedures aan de orde is’. Achter deze mooie woorden, schuilt de boodschap: 1) ‘bemoei je er niet mee’. 2) ‘alles gaat in de doofpot’. 3) ‘er verandert helemaal niets’. In de liefde is dezelfde woordengoochelarij aan de orde. Zodra de één de ander als grof vuil bij de weg zet, zal hij zinnen gebruiken als ‘ik weet niet wat mij mankeert, maar het is net alsof ik helemaal niets meer voel’ of ‘misschien moet ik gewoon erkennen dat ik totaal ongeschikt ben voor een relatie’ en ‘het ligt niet aan jou maar aan mij’. Bedoeld wordt: ‘ik hou niet meer van je’, ‘ik heb al een verhouding met iemand die geschikter is dan jij’ en ‘het ligt niet aan mij, maar aan jou’. Soortgelijke mooipraterij komt ook zeer frequent voor bij lieden die te lui zijn om voor de duvel te dansen, Ook zij hebben een top 3 van geliefde uitspraken: 1) ‘juist als het er op aankomt, kom ik mijzelf tegen en raak ik emotioneel geblokkeerd’. 2) ‘het is niet dat ik het niet wil, juist wel, alleen moet ik nog zien te begrijpen wat mij tegenhoudt’. 3) ‘ik moet eerst van mijzelf leren houden, voordat ik in staat ben om constructief te leven’. Laatst zei een falende voetbaltrainer: ‘als je het voetballend niet kunt oplossen, dan moet je op karakter zien terug te komen in de wedstrijd, zodat je niet achter de feiten aanloopt’. Hij bedoelde: ‘zo slecht hebben we nog nooit gespeeld’.

Het is wel zo gemakkelijk om mensen op hun woord te geloven. Maar dat is naïef. Beoordeel uw medemens daarom niet op wat hij zegt, maar op wat hij presteert. Mooi praten kan iedereen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Zeer herkenbaar , de uitspraken, we zijn er nog niet uit, onderzoek gestart etc etc. Gebruikten ze ook op mijn werk. Zelf ben ik eerlijk dus ging ervan uit dat zij dat ook waren, helaas..gelukkig heb ik alle uitspraken en beloften zwart op wit, via de mail zelf bevestigd zodat uiteindelijk via een advocaar de mooipraterij mij toch gaf waar ik recht op had. Eerlijkheid is een duur kado verwacht het niet van goedkope mensen . Apart dat die mensen meestal hoge functies hebben, polticus, bestuurders enz. Affijn ik ben in ieder geval innerlijk heel rijk wat meer voldoening geeft, lijkt mij.
  Jeffrey, ik geniet altijd van je collums, geweldig!

  Hartelijke groet,

  Angel
  11/02/2014 10:51
  (9 jaren geleden)

 • En jawel, ook daar waar je het niet verwacht een niet treffender voorbeeld van mooipraterij, oftewel reclame!

  Veel beloven weinig geven doet de vrek in vreugde leven.

  en eh, mooie column Jeffrey

  Rolf Rosier
  21/01/2014 07:07
  (9 jaren geleden)

 • Wij zijn een Goedkope Galajurken online shop in Nederland. Galajurken online bestellen. Wij verkopen mooie Gala jurken, feestelijke jurk voor kinderen,

  Galajurken kopen
  21/01/2014 03:55
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie