Columns en Archief

Mooie lelijke vrouwen

08 August 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Er is één hobby die de meeste mannen gemeen hebben en dat is het vrijblijvend kijken naar mooie vrouwen. Hoewel, er wordt niet alleen naar mooie vrouwen gekeken. Alle vrouwen passeren de revue en krijgen van de man een cijfer op vrouwelijkheid, bekoorlijkheid en uitstraling.

Van het karakter is natuurlijk weinig te zeggen omdat het oordeel alleen geveld wordt in het voorbijgaan. Maar in dat voorbijgaan is op zijn minst één vast patroon te ontwaren: mooie vrouwen kijken lelijk. Voor de man knap lastig omdat zij daardoor onbereikbaar lijkt. Zo geven al die vrouwen in het voorbijgaan dan toch iets bloot van hun karakter. Meer dan de vrouw misschien zelf beseft, wordt dat karakter bepaald door hoe anderen haar aanschouwen en beoordelen; en al helemaal door de bril van het mannelijk geslacht. Een mooie vrouw is gewend om nagestaard te worden, een gegeven dat indringende gevolgen heeft. Haar lelijke blik kan betekenen dat zij automatisch afstand wil creëren om zodoende de neiging van mannen om haar te benaderen meteen de kop in te drukken. Zij denkt: ‘haal niets in je hoofd, want ik wil zelf bepalen of ik iemand de moeite waard vind’. De lelijke blik van de mooie vrouw kan ook betekenen dat zij haar eigen schoonheid wil neutraliseren, oftewel: mooi + lelijk = gewoon. Zij wil niet als bijzonder opvallend gezien worden en denkt: ‘doe maar gewoon, dan kan ik ook mijn gewone zelf zijn’. Een speciale categorie mooie vrouwen kijkt lelijk omdat het domweg niet nodig is. Haar verschijning is zo verblindend dat zij geen extra moeite hoeft te doen om de aandacht te vangen. Meer dan eens is het dit type vrouw dat stelselmatig te laat komt voor afspraken. Zelfs bij een belangrijke vergadering komt zij, zonder zich te verontschuldigen, een kwartier na het begin binnen en verwacht niet anders dan dat het haar onmiddellijk vergeven wordt. Met haar fratsen komt zij altijd goed weg en bevestigt daarmee haar bijzondere status. In haar onbewuste brein klinkt het stemmetje: ‘als iedereen gratis kijkplezier heeft, dan wil ik daar ook op mijn manier van profiteren’. Een mooie vrouw die lelijk kijkt, kan daarmee ook haar protest kenbaar maken. Zij verzet zich tegen al die mensen die haar alleen op de buitenkant beoordelen. Zij hekelt oppervlakkigheid. Meestal is er sprake van een diep verlangen om oprechte intimiteit te ervaren. Zij denkt: ‘wie door mijn afwerende houding weet heen te breken, laat zien dat ik de moeite waard ben om werkelijk gekend te worden’.

Het omgekeerde is trouwens ook waar: lelijke vrouwen kijken mooi. Zij moeten meer hun best doen om iets van erkenning in de wacht te slepen. Voor de man is dat héél aantrekkelijk in de omgang.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties


 • <a href="http://www.gippygrewal.net">Gippy Grewal</a> Goed man helemaal mee eens

  Gippy Grewal
  14/08/2011 01:20
  (11 jaren geleden)

 • Nou eindelijk kan k verklaren waarom ik altijd laat kom;) hehe

  Hanif
  09/08/2011 11:39
  (11 jaren geleden)

 • Leuk onderwerp ik ben onder de i druk goed geschreven geanalyseerd super

  Hanif
  09/08/2011 11:37
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie