Columns en Archief

Mijn ding

07 December 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Een ding is eigenlijk helemaal niets. Ik bedoel, het is wel iets. Maar een ding als ding is zo vaag dat het alles kan zijn. En iets wat alles kan zijn, verliest totaal aan betekenis. Vraagt bijvoorbeeld iemand met heftige handgebaren: ‘hoe heet dat ding ook al weer', dan is het uitgesloten dat u begrijpt wat er wordt bedoeld.

Hangt iemand net iets meer aan het ding zoals in ‘peperding', ‘brillending' of ‘schoending', dan is de kans groter dat u snapt dat het gaat om een ‘pepermolen', ‘brillendoos' en ‘schoenlepel'. Maar zonder nadere toelichting blijft een ding ongrijpbaar, zeker wanneer mannen elkaar aanstoten omdat ze een lekker ding zien. Tenminste, zo was het tot voor kort. Tegenwoordig heeft het ding enorm aan betekenis gewonnen, vooral wanneer het ding door de mens persoonlijk wordt toegeëigend. Om deze taalvernieuwing te kunnen doorgronden, is het van belang te beseffen dat ‘mijn ding' niet verwijst naar een voorwerp, zoals een ding normaal gesproken doet. Iemand kan bijvoorbeeld wel zeggen ‘televisie is echt mijn ding', maar dan bedoelt hij niet dat het televisietoestel van hem is. Wat hij wel bedoelt is dat televisiekijken zijn ware passie is. Zo staat ‘mijn ding' voor alles waar de eigenaar van het ding zijn ziel en zaligheid in heeft gestoken. Daardoor ontstaat, geheel onbedoeld, een merkwaardige tegenstelling: enerzijds vertegenwoordigt het ding iets waar helemaal niets aan te beleven valt, anderzijds verandert ‘het ding' door ‘mijn ding' in een bron van pure hartstocht. En het is deze tegenstelling van ‘niets' gecombineerd met ‘alles' die subtiel op de lachspieren werkt. De rest is simpel. Neem een willekeurig onderwerp zoals ‘vrouwen', ‘hardlopen' of ‘paddo's' , merk het aan als ‘mijn ding' en iedereen weet meteen waar u opgewonden van raakt. Interessant is ook het feit dat het aanmerken van iets als ‘mijn ding' verdere discussie overbodig maakt, net als de ontkenning ervan. Stel dat uw buurman zegt ‘werken is niet mijn ding', dan is er geen bedrijfscoach, geen psycholoog en geen reintegratiebdrijf die deze beste man in het arbeidsproces krijgt. En dat verklaart meteen waarom het mijn-dingessen zo populair is geworden. Immers, wie geen woordenschat heeft om zijn gevoelens van liefde of haat voor alles wat er in de wereld te koop is toe te lichten, kan zijn gesprekspartner met één zin de mond snoeren. Zo probeerde ik laatst in de trein een gesprek aan te knopen met een wild uitziende jongeman, die mijn initiatief afdeed met ‘praten is niet mijn ding'. Genoeg gezegd.

Steeds meer mensen hebben hun eigen ding. Daarom gaat het emotioneel knagen wanneer iemand ontdekt dat hij geen ding heeft. En als mensen daarvoor in therapie komen, zeg ik steevast: ‘zoeken naar jouw ding is echt mijn ding.'

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Sedang mencari antivirus gratis untuk komputer kamu? Jika ya, jangan lewatkan ulasan lengkap sepuluh antivirus terbaik untuk PC berikut ini!

  antivirus terbaik untuk windows pc laptop
  11/02/2018 16:19
  (5 jaren geleden)

 • Het is een ding wat ze altijd deden, maar waar nu misverstanden een beetje om ... Het kan wel zo zijn dat als je het niet haalt tot aan de finale dat het dan zo ...

  Write my paper
  11/09/2015 13:32
  (7 jaren geleden)

 • Education helps you in strengthening your believes. Uneducated and illiterate people believe on various superstitious which is baseless as well as illogical.

  essay writing australia
  29/01/2015 08:32
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie