Columns en Archief

Mensenmens

28 December 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is een mode-term die controverse oproept. Sommigen kijken blij als zij zo worden genoemd, anderen voelen zich weggezet als allemansvriend. Persoonlijk moet ik bij het woord ‘mensenmens’ altijd denken aan een kannibaal: iemand die zo gek is op andere mensen dat hij het mensenvlees tot op het bot kan opeten.

Daarom kan wat mij betreft het woord per direct in de prullenmand verdwijnen. Probleem is namelijk dat niemand echt weet wat een mens tot mensenmens maakt. Is dat iemand die zich in al zijn menselijkheid aan andere mensen openbaart? Is het juist iemand die het menselijke in andere mensen kan waarderen. Of is het simpelweg iemand die goed contact kan maken met iedereen. Een emotioneel intelligent persoon, zo gezegd. Hoe dan ook, feit is wel dat naast al die mensen die mensenmensen schijnen te zijn, er dus ook mensen rondlopen die dat niet zijn. Dat soort lieden zijn dan misschien meer slangenmensen of technomensen; figuren die geen affiniteit hebben met hun soortgenoten en liever zich in allerlei bochten wringen of een computerspelletje doen dan dat zij een mens van vlees en bloed in de ogen kijken. Nu moet ik wel zeggen dat ik dat begrijp: sociale omgang hebben met een medemens is niet zonder risico’s. Het is echt geen wonder dat zoveel mensen last hebben van bindingsangst. Immers de kans dat een andermens u de rug toekeert, is zo groot dat het veel verstandiger lijkt om relationeel grote afstand te houden. Nu zou het natuurlijk kunnen dat uitgerekend een mensenmens allerlei types aan zich weet te binden; iemand die zo ontwapenend is dat zelfs een asociale hork gezellig gaat doen. In dat geval zou er misschien toch wel iets te leren zijn. Ik bedoel dat een mensenmens iets doet wat bijna niemand anders kan. Punt is alleen dat ik nog nooit iemand, met een diep verlangen, heb horen zeggen: ‘goh, wat zou ik graag een mensenmens willen worden’. Nee, het is eerder een kwalificatie die andere mensen geven aan iemand die er zelf helemaal niet om heeft gevraagd.

De vraag is natuurlijk ook hoeveel meer mens een mens kan zijn dan alleen een mens. Het antwoord is dat een mensenmens gewoonweg teveel van het goede is.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • That was an really great and appreciable post. Keep it up

  Matlab Project Help
  01/02/2016 10:39
  (7 jaren geleden)

 • I impress with you post its a interesting and it attract other peoples to read this blog I like it

  AutoCad Help
  01/02/2016 09:10
  (7 jaren geleden)

 • That was an really great and appreciable post. Keep it up

  Online Programming Assignment Help
  01/02/2016 08:28
  (7 jaren geleden)

 • Your blog provided us with valuable information. Each & every thing of your post are amazing. Thanks for sharing. Keep posting

  C Assignment Help
  01/02/2016 07:14
  (7 jaren geleden)

 • Volgens mij is een mensenmens iemand die slecht alleen kan zijn, altijd in gezelschap wil zijn en een klankbord nodig heeft.

  Rosalie
  28/12/2015 17:35
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie