Columns en Archief

Mensenmens

28 December 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is een mode-term die controverse oproept. Sommigen kijken blij als zij zo worden genoemd, anderen voelen zich weggezet als allemansvriend. Persoonlijk moet ik bij het woord ‘mensenmens’ altijd denken aan een kannibaal: iemand die zo gek is op andere mensen dat hij het mensenvlees tot op het bot kan opeten.

Daarom kan wat mij betreft het woord per direct in de prullenmand verdwijnen. Probleem is namelijk dat niemand echt weet wat een mens tot mensenmens maakt. Is dat iemand die zich in al zijn menselijkheid aan andere mensen openbaart? Is het juist iemand die het menselijke in andere mensen kan waarderen. Of is het simpelweg iemand die goed contact kan maken met iedereen. Een emotioneel intelligent persoon, zo gezegd. Hoe dan ook, feit is wel dat naast al die mensen die mensenmensen schijnen te zijn, er dus ook mensen rondlopen die dat niet zijn. Dat soort lieden zijn dan misschien meer slangenmensen of technomensen; figuren die geen affiniteit hebben met hun soortgenoten en liever zich in allerlei bochten wringen of een computerspelletje doen dan dat zij een mens van vlees en bloed in de ogen kijken. Nu moet ik wel zeggen dat ik dat begrijp: sociale omgang hebben met een medemens is niet zonder risico’s. Het is echt geen wonder dat zoveel mensen last hebben van bindingsangst. Immers de kans dat een andermens u de rug toekeert, is zo groot dat het veel verstandiger lijkt om relationeel grote afstand te houden. Nu zou het natuurlijk kunnen dat uitgerekend een mensenmens allerlei types aan zich weet te binden; iemand die zo ontwapenend is dat zelfs een asociale hork gezellig gaat doen. In dat geval zou er misschien toch wel iets te leren zijn. Ik bedoel dat een mensenmens iets doet wat bijna niemand anders kan. Punt is alleen dat ik nog nooit iemand, met een diep verlangen, heb horen zeggen: ‘goh, wat zou ik graag een mensenmens willen worden’. Nee, het is eerder een kwalificatie die andere mensen geven aan iemand die er zelf helemaal niet om heeft gevraagd.

De vraag is natuurlijk ook hoeveel meer mens een mens kan zijn dan alleen een mens. Het antwoord is dat een mensenmens gewoonweg teveel van het goede is.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • NICE POST

  HOLMES
  11/02/2018 19:08
  (5 jaren geleden)


 • Make My Assignments|Assignment help make customized assignments. Our team of experts is ready to make your assignments 24x7. We provide 100% Plagiarism free work
  Best Marketing assignment help service at affordable prices that too plagiarism free
  Get the best assignment help service from leading assignment help service provider in UK, USA, and Australia- www.makemyassignments.co.nz

  assignment
  10/02/2018 06:04
  (5 jaren geleden)

 • We are first-rate assignment writing Australia Company. Visit our official website and find more information about our available services and facilities.

  Australian Assignment Writing
  19/01/2018 11:23
  (5 jaren geleden)

 • It is a nice post.

  Assignment Help
  13/01/2018 19:51
  (5 jaren geleden)

 • Nice post Thanks for sharing this awesome post This New Year

  How to Reset a Router
  10/01/2018 05:11
  (5 jaren geleden)

 • The survey of McDonald’s consists of the simple question based on the experience of the customers. In the survey, the customers have to answer about their personal experience at a Mcdonald’s store.

  mcvoice
  05/01/2018 16:28
  (5 jaren geleden)

 • mensen

  mensen
  04/11/2016 14:00
  (6 jaren geleden)

 • Geachte heer Wijnberg,

  Ook al is het enige tijd geleden, dat u dit artikel schreef.. Ik kan niet anders dan reageren.
  Tot twee maal toe in korte tijd geven twee verschillende personen zichzelf de kwalificatie "mensenmens". Ik merk, dat ik langzaam maar zeker allergisch begin te worden voor deze uitspraak of misschien juist wel voor het type wat zegt "mensenmens" te zijn.
  Het zijn naar mijn mening namelijk mensen die graag, vaak en lang aan het woord zijn waarbij zij het onderwerp van gesprek zijn. Het is een eerbetoon aan henzelf.. Soms pauzeren ze even maar dan alleen om te controleren of iemand een blik van waardering heeft of wellicht iets complimenteus gaat zeggen.
  Ik vind ze alles behalve interessant en vooral erg vermoeiend..

  M. de Bruijn
  15/08/2016 19:31
  (6 jaren geleden)

 • Een zeer onverklaarbaar verschijnsel.

  192.168.1.1
  03/08/2016 12:19
  (6 jaren geleden)

 • Rest assured I'll subsist pledging to your RSS and I wish you write-up after much more shortly

  192.168.1.1
  03/08/2016 12:18
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie