Columns en Archief

Mens wel monogaam

30 December 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Het feit dat er tegenwoordig zoveel mensen vreemdgaan of scheiden, wordt vaak gezien als bewijs dat de mens zich van nature toch niet aan één partner kan binden. Maar deze redenering is een mooi excuus. En het tegendeel is eerder waar: juist het leed wat vreemdgaan en scheidingen veroorzaakt, is het bewijs dat de mens wel monogaam is.

Sterker nog, de mens is het enige diersoort dat monogamie nodig heeft om zichzelf en zijn kroost te ver-volwassenen. Niet alleen vanuit de wetenschap is er bewijs voor de stelling dat de mens een exclusieve partner zoekt. Iedereen met gezond verstand kan bedenken waarom monogamie de mens zo eigen is. Vraag alleen maar iemand hoe hij zich voelt na een one-night-stand (eenmalige vluchtige seks). Vrijwel iedereen heeft dan last van sombere gevoelens, ook wel bekend als de post-orgasmische-depressie: het knuffelhormoon dat aangemaakt wordt tijdens het vrijen is bedoeld om de hechting tussen partners te versterken; en wanneer deze hechting niet wordt doorgezet, dan wordt de mens geplaagd door gevoelens van schuld en zelfverachting. De verleiding om seks te hebben met een ander mag er dan wel zijn, de pret is slechts van zeer korte duur. Natuurlijk zijn er genoeg lieden die, in een bepaalde fase van hun leven, het bed delen met verschillende partners, maar zonder uitzondering zoekt iedereen uiteindelijk die ene bijzondere persoon. Zeker wanneer het gaat om het willen beginnen van een gezinsleven. Want alleen tezamen kunnen man en vrouw het hoofd bieden aan de hardheid van het leven; om vervolgens hun kinderen voldoende geborgenheid te bieden dat zij een zorgeloze jeugd kunnen hebben. Het mag dan ook geen wonder heten dat het juist de kinderen zijn die zo heftig protesteren als ouders willen scheiden. Het verzet dat kinderen tonen tegen een scheiding van de ouders is niet beredeneerd. Dat kunnen zij nog niet. Hun verzet is puur natuur en komt voort uit verlatingsangst; de angst die ieder mens heeft als het fundament van zijn bestaan wordt bedreigd. Dat veel stellen toch bij elkaar blijven omwille van de kinderen, mag dan een verstandelijke beslissing lijken, in wezen gaat het hier toch ook om puur natuur, namelijk dat behoud en bescherming van het gezinsleven, boven alles, voorrang heeft. Overigens, lieden die wel al lang en breed gescheiden zijn, blijken zelfs na jaren nog nauwelijks in staat om seksueel te presteren met een ander. Ook al zijn zij ‘officieel vrij’, is het gevoel van verbinding zo sterk met de ex, dat zij het als ontrouw beleven om met een ander het bed te delen.

Zelfs als de kinderen al uitgevlogen zijn, en het seksleven bij ouderen op een waakvlammetje staat, blijven stellen bij elkaar. Logisch, want de kleinkinderen komen er aan.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Humana’s associates and corporate leaders are committed to customer service. Humana team uses innovation to deliver results to the consumers.

  humana login
  13/03/2018 18:31
  (5 jaren geleden)

 • nice post

  Mr Hami
  30/01/2018 05:18
  (5 jaren geleden)

 • The article raises a substantial point. Individuals are being charmed by the possibility of a joyful, duty free life-no quid pro quos, yet the fact of the matter is no human is worked to live in solitude.So in the long run your want for an accomplice starts to devour your each waking minute.

  Who Can Pay to Do my Assignment for me
  06/01/2018 09:10
  (5 jaren geleden)

 • Leuk
  Margit

  Margit
  13/10/2017 10:39
  (5 jaren geleden)

 • The post is written in very a good manner and it entails many useful information for me.

  Buy t shirt
  06/10/2017 15:36
  (5 jaren geleden)

 • I like this site very muchThe details of the studies conducted on the topic monogamous is given here.I can’t able to agree completely with your opinion. It is only based on the surveys you have given the details here. Thanks for sharing.

  garage door installation service
  21/10/2016 14:28
  (6 jaren geleden)

 • The details of the studies conducted on the topic monogamous is given here.I can’t able to agree completely with your opinion. It is only based on the surveys you have given the details here. Keep sharing more and more articles like this.

  don julio real
  21/10/2016 14:26
  (6 jaren geleden)

 • The article raises a valid point. People are being wooed by the idea of a carefree, responsibility free life- no strings attached, but the truth is no human is built to live in solitude.So eventually your desire for a partner begins to consume your every waking moment.

  Quickbooks bookkeeper
  09/08/2016 11:39
  (7 jaren geleden)

 • Nestle Case Solution, Nestle Solution, Nestle Analysis, Nestle Case Study Solution, In April 2008, Paul Bulcke took over as CEO of the largest company in the world of food and beverages.

  OceanCove Case Solution
  26/03/2016 10:46
  (7 jaren geleden)

 • We are Number 1 Term Paper Writing and Essay Writing Service. Feel free to send us an inquiry for your custom term papers, essay writing help and dissertations.

  Essay Writing Service
  10/03/2016 12:45
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie