Columns en Archief

Meisje-meisje

25 May 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Een definitie van meisje-meisje is: de jonge vrouw die kiest om zich te kleden en gedragen in een nadrukkelijke vrouwelijke stijl: met een voorkeur voor roze/rood, voor opvallende make-up en parfum en voor rokjes, jurkjes en bloesjes;

en praat over relaties en andere activiteiten die geassocieerd worden met de traditionele geslachtsrol van een meisje. Maar het meisje-meisje-zijn betekent veel meer dan een verzameling van wat uiterlijke kenmerken. Vooral in psychologisch opzicht is het meisje-meisje een bijzonder fenomeen. Belangrijk is dat deze typering pas populair geworden is nu de emancipatie van de vrouw zich zo sterk ontwikkeld heeft. Is de vrouw-van-nu nadrukkelijk zelfredzaam, (financieel) onafhankelijk, carrière-bewust, functioneel gekleed, naturel, assertief en zelfverzekerd (ook zonder man), het meisje-meisje is van een ander kaliber. Zij kan zich sterk onafhankelijk ontwikkelen, maar heeft tegelijkertijd geen enkele moeite met gevoelens van aan- of afhankelijkheid (in relatie met een man). Het meisje-meisje vindt het belangrijk om nodig te zijn als ook de ander nodig te hebben. In contrast met de vrouw-vrouw, is het meisje-meisje: speels, frivool, lachend, spontaan, een beetje gek, misschien wat springerig, vrolijk en kletserig. Tegelijkertijd kan het meisje-meisje wel degelijk een serieuze carrière hebben en onafhankelijk opereren. Is zij wel in een vaste relatie, dan is voor de man dagelijks een waar feestje: veel fysiek contact, gezamenlijke activiteiten met veel plezier en vooral eindeloos met elkaar in gesprek, waarbij geen enkel onderwerp onder de tafel verdwijnt. Voor de man is een relatie met een meisje-meisje daarom zo feestelijk omdat hij dagelijks getrakteerd wordt op complimenten, schouderklopjes en lieve berichtjes waar de gehechtheid van afspat. Het meisjesachtige zal er misschien een beetje vanaf gaan als zij zelf moeder wordt, maar die in die mate dat zij haar dartelende natuur verliest. Opvallend is ook dat het meisje-meisje wel kritisch is ingesteld, maar juist niet zozeer tegenover de mensen die zij liefheeft; en tegelijkertijd niet overloopt van onvrede, maar eerder heel blij en tevreden kan zijn met wat zij al heeft. Ook dat is een echte opluchting voor de jongen/man die met haar in een relatie zit. Geen dagelijks gezeur over wat er alles aan hem mankeert, maar eerder op een vrolijke en spontane manier van elkaar kunnen genieten. Het zal niemand verbazen dat het meisje-meisje ook de nodige vriendschappen onderhoudt; en dan vooral met haar vriendinnen, bij gelegenheid, lekker uit de band kan springen. Zo met elkaar hebben zij de grootste lol zodat voor buitenstaanders van een echte meidenclub gesproken kan worden. De enige kritische noot die ik kan bedenken aan het adres van het meisje-meisje is dat wel hard kan vallen als zij in de steek wordt gelaten.

Opvallend is dat de term ‘meisje-meisje’ soms wordt gebruikt alsof de betreffende vrouw onvolwassen zou zijn. Maar dit is een totale misvatting. Het meisje-meisje is een ware lust voor het (mannelijk) oog; en lacht iedereen in een goede stemming.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie