Columns en Archief

Marktwaarde

19 August 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Mensen die op mijn spreekuur komen, klagen nogal eens over het feit dat zij zich uitgebuit voelen door anderen. Met een vlucht naar voren doen zij uitspraken als ‘ik zal grenzen moeten leren trekken’ en ik heb geen zin meer om voor andermans karretje gespannen te worden.’ Van deze assertieve voornemens komen in de praktijk meestal niets terecht.

En dat heeft een belangrijke reden: nodig zijn is nog altijd beter dan overbodig zijn. In de praktijk is het namelijk heel gemakkelijk om allerhande verzoeken af te wijzen. In een assertieve bui kunt u gerust tegen uw baas zeggen dat u er geen belang bij heeft om over te werken. Ook kunt u tegen de kinderen zeggen dat zij hun eigen vervoer moeten regelen of dat zij maar hun eigen spaargeld moeten aanspreken als zij een nieuwe computer willen aanschaffen. En onder de douche kunt u oefenen met ‘nee-boodschappen’ zoals ‘ik ben aan jou geen verantwoording schuldig’ of ‘vraag maar iemand anders, ik ben geen liefdadigheidsinstelling’ en ‘het komt jou misschien wel goed uit, maar deze jongen heeft daar geen boodschap aan’. Ik bedoel, de teksten die gebruikt moeten worden om profiteurs het bos in te sturen zijn simpel te leren en uit te spreken. Maar de weerstand die u voelt om deze afwijzingen wereldkundig te maken, raakt aan iets wezenlijks, namelijk dat u zichzelf ook niet uit de markt wilt prijzen. Want al die figuren die u zo assertief afwijst, zullen uiteindelijk wel gek zijn om dan ooit weer een beroep op u te doen. De telefoon blijft oorverdovend stil, de voordeurbel lijkt gewoon stuk en uw agenda heeft na verloop van tijd alleen maar blanco pagina’s. En als u het mij vraagt, dan is deze weerstand om anderen af te wijzen gewoon terecht. Diep van binnen weet u gewoon dat het heerlijk is om gevraagd te worden; dat het fantastisch is wanneer iemand van uw diensten gebruik wil maken, en dat al die verzoeken om extra assistentie betekenen dat u er nog steeds toe doet. Natuurlijk. Gedachten als ‘ik wil dat mensen van mij houden om wie ik ben en niet om wat ik doe’ of ‘ik pas er voor om als een soort geldautomaat door het leven te gaan’ hebben een spiritueel karakter; en verraden iets van een hoger streven. Maar de harde werkelijkheid toont keer op keer weer aan dat de mens al gauw bij het grof vuil wordt gezet als hij geen praktische marktwaarde heeft.

Pijnlijk is het derhalve wanneer de mens, vooral bij het ouder worden, merkt dat hij door anderen als overbodig wordt gezien. Mocht u vooralsnog en met enige regelmaat gebruikt worden, koester dan liever de gedachte: ‘mooi dat ik tenminste nog bruikbaar ben’.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • norton.com/setup Norton, one of the largest security products providers, has made it quite easy to protect your computer system from the malicious online activities, viruses, Trojan horses, scams and other threats. By installing a Norton setup to your device, you can be sure of the privacy of your important files as well as confidential information. Be it a business or consumer, Norton offers a special security software to suit the needs of everyone. You can choose anyone from the following:

  norton.com/setup
  20/02/2018 12:27
  (4 jaren geleden)

 • nice post.

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:41
  (4 jaren geleden)

 • nice post

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:41
  (4 jaren geleden)

 • nice post

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:40
  (4 jaren geleden)

 • nice post

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:40
  (4 jaren geleden)

 • nice post

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:39
  (4 jaren geleden)

 • nice post.

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:39
  (4 jaren geleden)

 • Most of the time I don’t make comments on blogs, but I want to mention that this post really forced me to do so. Really nice post!I am very excited that I have found your post because I have been searching for some information about it for almost three hours

  marketing assignment uk
  06/02/2018 07:50
  (4 jaren geleden)

 • Van deze assertieve voornemens komen in de praktijk meestal niets terecht.

  dewa poker
  25/01/2018 18:39
  (4 jaren geleden)

 • Pijnlijk is het derhalve wanneer de mens, vooral bij het ouder worden, vansi merkt dat hij door anderen vitel als overbodig wordt gezien.

  togel online
  25/01/2018 18:36
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie