Columns en Archief

Manwijf

10 October 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Is een man een man, dan is hij een echte man. Is een vrouw een man, dan is zij een manwijf, ook wel bekend als ‘kreng’, ‘bitch’, ‘kenau’, ‘heks’ of ‘feeks’. Het feit alleen al dat er zoveel synoniemen zijn voor ‘manwijf’, suggereert dat de vrouw zich maar beter niet als man kan gedragen.

Dit gegeven houdt de gemoederen bezig nu er een onderzoek is gestart naar het vermeende bazig-handelen van voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib. Feit is in ieder geval wel dat zij, als Kamervoorzitter, alom werd geprezen; en nu juist omdat zij de hele club, inclusief de haantjes van het gezelschap prima in de hand had. Feit is ook dat elke vrouw, die de ambitie heeft om in een leidende rol te komen, net wat meer kracht moet bijzetten, wil zij ook echt serieus genomen worden. En dan zou het zo maar kunnen dat de briesende vrouw het risico loopt, ongemerkt, als een wervelwind (met orkaankracht) over te komen. En dan heb je natuurlijk ook nog eens het fenomeen “vrouwen onder elkaar’: net zo lief en zorgzaam als zij kunnen zijn, zo ook kunnen zij elkaar volledig afbranden, iets wat ook wel bekend staat als een ‘catfight’, oftewel: als een man een man niet mag, dan haalt hij gewoon zijn schouders op, maar als een vrouw een vrouw niet mag, dan zijn de rapen gaar. Nu zullen de onderzoekers (van welke soort ook) voorspelbaar zeggen: ‘voor ons speelt het geslacht van degene die zich (mogelijk) misdraagt geen enkele rol; wij kijken alleen naar de (mogelijke) misdragingen zelf en hanteren dezelfde normen voor man en vrouw gelijk’. Tja, dat moet je ook wel zeggen als je een ‘onafhankelijk onderzoek’ doet. En voor eenieder die (eventueel) slachtoffer is van machtsmisbruik, maakt het geslacht van de (eventuele) dader ook niks uit. Misbruik is misbruik. Maar dat allemaal neemt niet weg dat allerlei vormen van agressie door mannen als ‘natuurlijker’ wordt gezien dan als vrouwen dezelfde vormen van agressie tonen. Agressief-zijn is simpelweg niet ‘ladylike’. Een mooi voorbeeld is wekelijks te zien op de voetbalvelden: waar de man met een ongemeen harde tackle als ‘mannelijk voetbal’ wordt bestempeld, worden de vrouwen, die soortgelijke overtredingen maken, toch sneller en harder afgekeurd. En het feit is nu eenmaal dat jongetjes al op vroege leeftijd net iets agressiever zijn dan meisjes; een fenomeen wat verklaart dat agressie als ‘normaler’ wordt beoordeeld bij mannen dan wanneer vrouwen dezelfde agressie vertonen.

Overigens, we leven wel in tijden waar het niet meer zo in zwang is om houding en gedrag expliciet als ‘mannelijk’ dan wel als ‘vrouwelijk’ te benoemen. En dat heeft weer te maken met het feit dat niemand buitengesloten mag worden. Ook een man die zich vrouwelijk voelt (of andersom) hoort er gewoon bij (inclusiviteit). Maar als de gemoederen verhit raken, dan mag de man geen vrouw zijn en de vrouw geen man.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie