Columns en Archief

Mannengemak

08 January 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het is nog kort geleden dat vrouwen maar één enkele plicht hadden: trouwen, kinderen baren en de huishoudelijk boel draaiende houden. De moderne samenleving dicteert nu anders; en de vrouw is het, op zijn minst, aan zichzelf verplicht om meer uit zichzelf te halen;

Door studie, werk en uitgebreide persoonlijke ontwikkeling. Tussen alle bedrijvigheid zal de vrouw ervoor moeten waken de huwelijksboot niet te missen; en zal zij nog steeds gehoor moeten geven aan haar rammelende eierstokken. Jazeker, het takenpakket van de vrouw is door de jaren alleen maar zwaarder geworden; en dat terwijl voor de man in wezen helemaal niets is veranderd. Hij moet, net als vroeger, gewoon zorgen dat hij één enkel talentje zo ontwikkelt dat hij daarmee een inkomen kan verwerven. In de tussentijd kan hij op de versiertoer gaan om dan later het huisje-boompje-beestje ritueel te doorlopen. Ook dan hoeft hij niet zoveel anders te doen dan vroeger om de simpele reden dat de bijbehorende vrouw toch wat meer verantwoordelijkheidszin aan de dag legt dan hij. Net als vroeger worden geen extra ontwikkelingseisen gesteld aan de man; en is de man, zoals altijd, gewoon een opdrachtman: zowel op het werk als thuis wacht hij rustig af totdat hij een opdracht krijgt, voert die uit om daarna te wachten tot de volgende opdracht binnenkomt. Het is mannengemak in optima forma; en hij heeft daarom ook alle reden om alles te houden zoals het altijd is (geweest). Daarom valt in de samenleving ook niets te bespeuren van acties in de sfeer van mannenemancipatie. Dat vrouwen hun best proberen te doen om door het glazen plafond heen te breken vind de man best, zolang hij maar niets anders hoeft te doen dan hij altijd al deed. Nu wordt mij vaak verweten dat ik onzinnige algemeenheden verkondig, maar in dit geval wordt mijn gelijk elke dag weer opnieuw bevestigd. Want het zijn vooral vrouwen die met ernstige klachten van geestelijke overbelasting het werktoneel moeten verlaten om daarna weer een verplicht re-integratie-traject te volgen. Want als de vrouw eenmaal heeft bewezen dat zij, naast alle andere verplichtingen, een volwaardige arbeidskracht is, dan eist de samenleving ook dat zij haar ontwikkelde talenten blijft onderhouden voor het algemeen belang. En ook daar heeft de bijbehorende man geen bezwaar tegen. Immers, des te meer zij bijdraagt aan de gezamenlijke rekening, des te minder hij zich daarover zorgen hoeft te maken.

Kortom, de man kan nog steeds, net als vroeger, met zijn maatjes afspreken voor een zondagse voetbalwedstrijd. Want de vrouw des huizes heeft nog zoveel werk liggen dat zij allang blij is dat hij er niet is om haar in de weg te zitten.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • download internet download manager terbaru

  app edit photo terbaik android
  12/02/2018 04:54
  (5 jaren geleden)

 • It was established on May 15, 1940, that is 77 years ago. Richard and Maurice McDonald are the founders of the McDonald. McDonald’s Corporation was formed on April 15, 1955, that is 62 years ago.

  mcdvoice.com
  20/01/2018 20:57
  (5 jaren geleden)

 • Is de man dan ook niet ( te ) gemakzuchtig ?

  AM
  08/01/2018 19:51
  (5 jaren geleden)

 • Ja,leuk,
  helaas ben ik een vrouw.
  M.

  Margit
  08/01/2018 09:19
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie