Columns en Archief

Manbewijs

08 August 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

In jouw paspoort staat misschien wel dat je van het mannelijk geslacht bent, maar dat wil niet zeggen dat je een echte man bent. Nee, een echte man ben je pas als je het manbewijs hebt gehaald. Probleem is alleen dat niemand precies weet wat je moet doen of wat je moet kunnen om te slagen voor het manbewijs.

Heel veel jonge mannen, in het bijzonder de jonge mannen die lid zijn van een studentenvereniging, denken dat je een echte man bent of kunt worden als je vrouwen vernedert; en dan liefst luidkeels ‘vrouwen zijn hoeren’ of ‘vrouwen zijn sperma-emmers’ roept te midden van leeftijdsgenoten terwijl je liters bier achteroverslaat. Ik ken weinig andere mensen die daar het predicaat ‘echte man’ aan zouden toekennen; en eerder zouden zeggen dat het groep ‘zielige jongetjes’ zijn. Tegelijkertijd moet wel worden geconstateerd dat er hele bevolkingsgroepen zijn waar de man alleen als echte man wordt gezien als hij vrouwen vernedert, vrouwen verkracht, vrouwen mishandelt, vrouwen opsluit en hen alleen een bestaan gunt als gesluierde (baar)moeder. Blijkbaar is de totalitaire dominantie van de man over de vrouw, in bepaalde culturen, een beproefde manier om je manbewijs in de wacht te slepen. Dit alles is, in mijn optiek, juist het overtuigende bewijs dat de man zich, in hoge mate, onzeker voelt over zijn mannelijkheid; en dan vooral omdat hij zich (angstig) bedreigd voelt door de vrouw. Nu is die angst wel invoelbaar, vooral als je bedenkt wat vrouwen in hun mars hebben. Sinds de emancipatie van de vrouw, is in alle lagen van onze samenleving, gebleken dat zij: evengoed, zo niet, beter kan presteren, zeker als het gaat om sociale en emotionele vaardigheden en het uitoefenen van (voorheen typische mannen-) beroepen als arts, bestuurder, jurist, docent, wetenschapper, chauffeur, agent of ondernemer. Maar hoe invoelbaar die angst van de man voor de vrouw ook is, dan nog blijft het verwerpelijk om, je manbewijs te halen, simpelweg door vrouwen als minderwaardige wezens te diskwalificeren, zeker als juist het omgekeerde waar is. De moderne vrouw staat haar mannetje wel, alleen moeten de mannetjes daar kennelijk nog aan wennen. Vraag blijft natuurlijk nog wel staan hoe je dan wel aan het, zo begeerde, manbewijs moet komen. Voor mij, als psycholoog, is het antwoord op die vraag niet zo moeilijk, namelijk: een manbewijs kun je krijgen door (geestelijk) volwassen te worden; en wel door het ontwikkelen van: zelfdiscipline, zelfredzaamheid, arbeidszin, verantwoordelijkheidszin, zorgzaamheid en liefdevolle relaties. Nu is de man een notoire laatbloeier als het gaat om volwassenheid, maar met een liefdevolle (vrouwelijke) partner gaat het net iets vlotter.

Een vrouw weet, als vrouw, wanneer zij vrouw is. Een man moet altijd zijn mannelijkheid bewijzen. En die bewijslast is dikwijls zo zwaar dat hij, als de man-in-wording, zijn toevlucht zoekt in drank, agressie en het vernederen van het vrouwelijk geslacht. Niet erg volwassen, dus.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie