Columns en Archief

Luistertalent

30 January 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Of het nu gaat om politici, kinderen, ouders, of partners, de eeuwig terugkerende klacht van mensen is dat er niet geluisterd wordt. Maar wat al die klagers vergeten, is dat er nogal wat talent voor nodig is om goed te luisteren. En afgezien van het talent, is luisteren ook geen schoolvak, waardoor potentiele luistervaardigheid niet wordt ontwikkeld.

Heel af en toe, misschien wel op een moment dat niemand het verwacht, duikt er een luistertalent op. Dat zijn zelden mensen die in de prijzen vallen, maar eerder types die het juist anderen gunnen om in schijnwerpers te staan. Iemand met luistertalent heeft doorgaans ook een overweldigende fascinatie voor wat andere mensen beweegt. Hij heeft zoveel verwondering en interesse dat hij er altijd vanuit gaat dat er wat te leren valt als hij zich verdiept in de ander. Aan het luistertalent valt dan ook op dat hij een vrachtwagen vol aan vragen heeft; zoveel vragen dat hij nooit op een punt komt dat hij is uitgevraagd. Voor hem roept elk antwoord automatisch weer een volgende vraag op, zoals een kind nooit klaar is met de zoveelste waarom-vraag. Opvallend aan het luistertalent is ook dat hij er niets om geeft dat er niet naar hem wordt geluisterd. Hij is niet in zijn wiek geschoten, niet beledigd; en voelt zich niet tekort gedaan of miskend als aan zijn belevingswereld voorbijgegaan wordt. Het luistertalent weet gewoon uit talloze ervaringen dat andere mensen zichzelf nu eenmaal als het centrum van de wereld zien; een gegeven dat hij niemand kwalijk neemt. En zeg nou zelf: dat is een eigenschap die maar zelden voorkomt. Bijzonder aan het luistertalent is ook dat hij echt de moeite neemt om zich volledig te verplaatsen in wat de ander vertelt. Tegenwoordig wordt die vaardigheid ook wel aangeduid met empathisch vermogen; en kan alleen tot volle wasdom komen wanneer iemand zijn verbeeldingskracht inzet om, als het ware, ook echt in de schoenen van de ander te staan. Die moeite moet je maar willen nemen; en is voor de meeste, gewone mensen net een brug te ver.

Speciale luistertalenten kunnen ook onbedaarlijk lachen, vooral op het moment dat zij een intens moment van verbondenheid ervaren. Alleen een enkeling is dat gegeven.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This is a great article and great read for me. It's my first visit to your blog, and I have found it so useful and informative especially this article.
  These words of motivation are brilliant! These words really inspired me to look at how my life was going and start my business immediately. And because of these words, my business is just best right now.

  history of easter
  11/03/2018 17:49
  (5 jaren geleden)

 • These words of motivation are brilliant! These words really inspired me to look at how my life was going and start my business immediately. And because of these words, my business is just best right now.
  Valuable information you have, Keep up the good work you are doing here.I like this website so much it's really awesome.I have also gone through your other posts too and they are also very much appreciate able and I'm

  just waiting for your next update to come as I like all your posts.

  easter story
  11/03/2018 17:47
  (5 jaren geleden)

 • Valuable information you have, Keep up the good work you are doing here.I like this website so much it's really awesome.I have also gone through your other posts too and they are also very much appreciate able and I'm

  just waiting for your next update to come as I like all your posts.
  https://happyeasterimages.org/

  Passover Photos
  22/02/2018 08:16
  (5 jaren geleden)

 • thanks for sharing this information....
  https://happyeasterimages.org/happy-passover-images/

  Happy Passover
  22/02/2018 08:14
  (5 jaren geleden)

 • I have also gone through your other posts too and they are also very much appreciate able and I'm just waiting for your next update to come as I like all your posts.

  Raghu
  20/02/2018 13:06
  (5 jaren geleden)

 • Er zijn ook veel mensen, die graag naar zichzelf luisteren. Vallen die er ook onder?

  Albert
  30/01/2017 16:04
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie