Columns en Archief

Lovebombing

24 October 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Dat je met geweld kunt bombarderen, is genoegzaam bekend. Maar hoe je met liefde kunt bombarderen, is voor menigeen een onbekend verhaal. Uiteindelijk zijn beide vormen van bombarderen even destructief, alleen dan wel van een hele andere orde.

Lovebombing is een term die is bedacht om de manipulaties van de ‘klassieke narcist’ te beschrijven. In de regel gaat het om een man die een vrouw in het vizier krijgt, haar met een charmeoffensief benadert, gevolgd door een extra lading aan attenties, cadeautjes en berichtjes waar de bewondering en enthousiasme vanaf spat. De bedoeling is om haar, als doelwit, zo snel mogelijk binnen te hengelen; en dan langzaam maar zeker naar volledige overheersing te komen. De narcist doet dit puur en alleen voor de aandacht en het ultieme machtsgevoel; iets waar hij nooit genoeg van kan krijgen. Om het vrouwelijk slachtoffer overrompelend te kunnen verleiden zal hij gebruik maken van uitspraken als: ‘je bent het mooiste wat mij ooit is overkomen’ of ‘ik ben wel eens eerder verliefd geweest, maar wat ik voor jou voel gaat verder en dieper dan ik mij ooit heb kunnen voorstellen’ en ‘het kan niet anders of wij zijn een ‘match made in heaven’. De narcist is daarmee nog lang niet klaar. Hij zal, sneller dan de vrouw kan denken, komen met de mooiste beloftes voor een toekomst samen; en weet precies wat hij zeggen moet om de vrouw voor altijd aan zich te binden. Voor de vrouw die het allemaal erg rap en overweldigend vindt, is het geen pretje om ook maar iets van protest aan te tekenen. Zodra zij op de rem gaat staan (‘ik ben er nog niet aan toe om samen te wonen’) zal zij getrakteerd worden op driftbuien en vernederingen; dit om alsnog het gewenste resultaat van een vaste verbintenis in de wacht te slepen. Maar ook dat zal niet genoeg zijn. De narcist zal eisen dat zij dag en nacht voor hem klaar staat, als ook dat zij net zoveel bewondering voor hem laat blijken als hij voor haar heeft getoond. Doet zij dit niet, dan zal hij alles uit de kast halen om haar in te peperen hoe gestoord zij is (‘volgens mij ben jij gevoelsarm opgevoed, anders zou je niet zo afstandelijk doen’); en die beschuldigingen kunnen menig vrouw onzeker maken. En ook dat is precies wat de narcist wil bereiken: haar zo doen twijfelen aan zichzelf dat hij daarmee nog meer relationele macht over haar heeft. Vrouwelijke slachtoffers kunnen jarenlang blijven hangen in dergelijke giftige relaties; en hebben dikwijls professionele hulp nodig om van de narcist los te komen.

Het kan een unieke ervaring zijn om door één enkel iemand bewierookt te worden. Wie wil niet als ‘heel bijzonder’ worden gezien. Maar pas op voor lovebombing: wat te mooi lijkt om waar te zijn, is meestal ook één grote leugen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie