Columns en Archief

Liken

05 September 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Dankzij Mister Facebook, Mark Zuckerberg, kunnen mensen, overal terwijl wereld, elkaar een hart onder de riem steken met een ‘duimpje omhoog’. Het ‘liken’ van elkaars prestaties en ervaringen is zo populair geworden dat mensen psychisch ontregeld raken als zij een dag niet ge-liket worden.

Tegelijkertijd is dit weer niet zo vreemd. Want de mens kan nooit genoeg krijgen van aandacht, erkenning en bewondering. Nog een andere reden waarom het liken zo populair is geworden, heeft te maken met de eenvoud: zonder uitgebreid commentaar kan iemand, met een simpele muisklik, zich van zijn beste kant laten zien. Ik weet niet of er onderzoek naar gedaan is, maar het zou mij niets verbazen wanneer zou blijken dat de Nederlander op de eerste plaats staat als het gaat om het aantal verstuurde (of ontvangen) likes per dag. Want Nederlanders zijn gierig als het gaat om het geven van complimenten. Maar het duimpje-omhoog biedt een fraaie ontsnapping: een klein symbolische teken van waardering zonder dat er ook daadwerkelijk iets positiefs uitgesproken hoeft te worden. Zo heeft Mark Zuckerberg, zonder dat hij daar zelf enig weet van heeft, de Nederlander iets in handen gegeven waardoor hij zijn medemens eindelijk wat aaitjes over de bol kan geven. Want nog steeds geldt dat de Nederlander, buiten het virtuele contact om, geen beste beurt maakt als het gaat om positieve bejegening. Zelfs korte zinnen zoals ‘wat fantastisch dat ik je weer eens zie’ of ‘ik vind het gewoon geweldig dat je dat voor mij over hebt’ zijn in de dagelijkse omgang met elkaar zelden te horen. Dit typisch Nederlandse verschijnsel heeft alles te maken met de angst voor overheersing. Want wie zijn bewondering toont, stelt zich onderdanig op; en het is niet de bedoeling dat andere mensen zoveel macht krijgen toebedeeld dat zij dit zouden kunnen misbruiken. In psychologentaal is het geven van een hoorbaar compliment hetzelfde als het jezelf-kwetsbaar-opstellen; en als er iets is wat de Nederlander tegenstaat dan is het wel het tonen van kwetsbaarheid.

Maar ook de Nederlander is gewoon mens. En zoals elk gewoon mens heeft ook hij wel eens een positieve gedachte. Met een klein, virtueel duimpje-omhoog kan hij nu eindelijk uit de voeten.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Dr. Shailesh Darji is one of the best Neurologist in Naranpura, Ahmedabad. He is a promising Neurologist from Ahmedabad with a strong clinical interest in Movement Disorders and Dementia, Headache and Facial pains, Neurological Critical care comprising Stroke and Epilepsy, Vertigo and Balance disorders.

  Neurologist in Ahmedabad
  02/04/2018 07:22
  (3 jaren geleden)

 • <a href="https://uiucemailmoodle.xyz//">moodle uiuc</a>
  <a href="https://uiucemailmoodle.xyz//">uiuc moodle</a>
  <a href="https://uiucemailmoodle.xyz//">uiuc email</a>
  <a href="https://uiucemailmoodle.xyz//">uiuc compass</a>
  <a href="https://uiucemailmoodle.xyz//">uiuc enterprise</a>

  cayip
  15/03/2018 10:53
  (4 jaren geleden)

 • <a href="https://webmailshawca.xyz//">shaw webmail</a>
  <a href="https://webmailshawca.xyz//">webmail shaw</a>
  <a href="https://webmailshawca.xyz//">webmail.shaw.ca</a>
  <a href="https://webmailshawca.xyz//">shaw internet</a>
  <a href="https://webmailshawca.xyz//">shaw cable</a>
  <a href="https://webmailshawca.xyz//">shaw login</a>
  <a href="https://webmailshawca.xyz//">shaw direct login</a>

  cayip
  15/03/2018 10:51
  (4 jaren geleden)

 • I think you can get the best way to get rank on search engines

  Shorthand Steno
  21/02/2018 06:01
  (4 jaren geleden)

 • nice blog this is best for all other users

  Best Strategy Andoid game
  18/02/2018 12:04
  (4 jaren geleden)

 • To check the latest updates regarding SSLC and HSC results, you need to check out the official website of Tamil Nadu Results page at

  tnresults.nic.in
  17/02/2018 10:46
  (4 jaren geleden)

 • I would like to tell you to keep working on this article.
  Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us.

  Mail for Domain
  16/02/2018 20:54
  (4 jaren geleden)

 • best and informative information for me and also for others users

  RaJa tech Guide
  15/02/2018 18:24
  (4 jaren geleden)

 • Dr. Castanet, I want the best solution for your problem, and I’m happy to refer you to surgery when it’s indicated. Oftentimes, however, the only way to know if surgery is indicated is by exhausting your nonsurgical options to see if it will help sufficiently, and I provide the best alternative option to spinal stenosis surgery. Call Backstrong today to start getting relief, (404) 558-4015.

  Does Progentra work
  15/02/2018 11:45
  (4 jaren geleden)

 • nice and informative information for us thanks for this sir

  RaJa tech Guide
  12/02/2018 13:48
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie