Columns en Archief

Liever oud(er)

16 January 2023
Door: Jeffrey Wijnberg

Het enthousiasme was overweldigend. Daarom een vervolg op de publicatie over de voorkeur van mannen voor jonge vrouwen. Immers, die jongere vrouwen vallen dan kennelijk op vooral wat oudere mannen; en de vraag nu weer is hoe dat zit.

Ook die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, simpelweg omdat de natuur de weg wijst. Moeten de vrouwen het (aanvankelijk) hebben van hun jeugdige uitstraling, is het bij mannen eerder omgekeerd: hoe jongensachtiger des te kleiner de kans dat een vrouw hiervan opkijkt. Sterker nog: het uiterlijk van de man is voor vrouwen niet echt beslissend, maar veeleer hoe stevig die man in zijn schoenen staat, wat voor haar gelijk staat aan: volwassenheid. En wat al heel vroeg in de ontwikkeling van de mens duidelijk wordt, is dat mannen veel later en trager dan vrouwen emotioneel tot wasdom komen. De meisjes die ik zelf vroeger in mijn klas leuk vond, zeiden (welhaast) in koor: ‘ik vind jou ook leuk, maar niet op die manier’. En de jongens waar die meiden wel op vielen waren stoerder, ondernemender en (ogenschijnlijk) avontuurlijker ingesteld. Pas jaren later, met snor en bakkebaarden, begonnen de meisjes interesse in mij te tonen. En tegenwoordig is het echt niet anders: vraag een (jongere) meid wat zij zoekt in een man en dan zal zij zeggen: een echte kerel die weet wat hij wil en de potentie heeft om iets van zijn leven te maken. Met andere woorden: staat ‘potentie’ van de vrouw, in de ogen van de man voor ‘vruchtbaarheid’, dan staat potentie van de man, in de ogen van de vrouw voor ‘draagkracht’ in de breedste zin van het woord. Grappig in dit verband is wel dat mijn eigen vrouw iets ouder is, maar nadat ik gekeurd was door mijn hele schoonfamilie, zei mijn schoonvader destijds: ‘die jongen is behoorlijk jeugdig, maar hij heeft duidelijk wel wat in zijn mars’, een uitspraak die mijn vrouw kon geruststellen. Op deze manier wordt ook duidelijk wat bedoeld wordt met ‘de foute man’. Dat is evident een man die maar niet volwassen wil worden; en zijn leven vergooit aan seks (ontrouw), drugs en rock & roll: wel spannend in het begin, maar zonder enig toekomstperspectief. Vaak wordt beweerd dat vrouwen met een oudere man een vadercomplex hebben. En al zou dit soms zo kunnen zijn, gaat het de vrouw toch vooral om de man die zijn mannetje staat. Al deze natuurlijke processen zijn schitterend. Immers, van meet af aan weet de jongere man dat hij een flinke prestatie (=studie, werken) moet neerzetten, omdat hij anders bij de vrouwen geen enkele kans maakt.

Oneerlijk van de natuur is wel dat de vrouw mettertijd haar vruchtbaarheid verliest, terwijl de man tot op hoge leeftijd nog altijd nageslacht kan produceren. Maar goed, echt volwassen is toch echt alleen de man die zijn relationele verantwoordelijkheden kent.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie