Columns en Archief

Liever geen depressie

02 May 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Het taboe is nog springlevend; iets wat ongerijmd klinkt als het gaat om een depressie. Mensen willen nog wel toegeven dat zij overspannen zijn of een burn-out hebben, maar het beestje bij de naam noemen is er niet bij. En dat heeft alles te maken met beeldvorming.

Wie spreekt over een burn-out, komt eerder over alles iemand die zich kapot gewerkt heeft; en overspannenheid roept associaties op van iemand die is gestruikeld over de onredelijke eisen van de buitenwacht. Met beide termen wordt vermeden dat iemand als ‘gek’ of ‘zwak’ verklaard wordt, maar eerder gezien moet worden als een gezonde appel die door zijn omgeving tot appelmoes vermalen is. Wie ronduit toegeeft dat hij aan een depressie lijdt, zegt daarmee ook dat hij ‘zenuwpatiënt’ is. En zenuwpatiënten zijn van binnenuit wiebelig, raar, overgevoelig, onbetrouwbaar en behept met een zwak karakter; iemand die alleen nog een beetje overeind blijft door pillen te slikken en door wekelijks een bezoek te brengen aan een zielenknijper. Tenminste, zo wordt vaak –ten onrechte- gedacht. Nu mag iedereen zich presenteren zoals hem dat zelf goed dunkt. En wie zijn reputatie wil beschermen, kan wat mij betreft ook zeggen dat hij ‘geestelijk overprikkeld’ of ‘mentaal overbelast’ is geraakt. Maar het is ook een gemiste kans als het depressief-zijn wordt ontkend. Want wie lijdt aan een depressie, geeft ook aan dat hij ziek is. En wie ziek is, heeft recht op behandeling en de tijd die nodig is op herstel. Het slechte nieuws is dat depressiviteit een ernstige aandoening is. Het goede nieuws is dat een depressie –mits goed behandeld- te genezen is; dat in tegenstelling tot vele andere ernstige aandoeningen zoals reumatische artritis, suikerziekte of longemfyseem. Cruciaal voor het genezingsproces van een depressie is de acceptatie van het ziek-zijn. Wie dus wel hardop durft te zeggen dat hij aan een depressie lijdt, zal daarmee zichzelf een enorme dienst bewijzen. De patiënt zal eerder toegeven aan zijn vermoeidheid, gemakkelijker zijn sociale verplichtingen links laten liggen; en ook eerder door zijn omgeving in bescherming genomen worden om in alle rust zijn reserves aan energie weer op te bouwen. Echt slimme patiënten schamen zich ook niet voor een opname in een depressiekliniek omdat daar professionele specialisten weten wat er voor nodig is om een depressie te genezen. Maar wie, uit angst voor zijn aanzien en reputatie, zich beter voordoet dan hij is, zal, zelfs na jaren, nog blijven kwakkelen met zijn gezondheid.

Als het om een depressie gaat, is het ook van essentieel belang om te beseffen dat de ziekte tegelijkertijd de genezing is. Want in wezen in depressiviteit niets anders dan een beschermingsreactie van het lichaam: de menselijke wilskracht wordt uitgeschakeld om op die manier weer bij zinnen te komen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Pleasant article. Think so new type of elements have incorporated into your article. Sitting tight for your next article.

  Case Solution
  12/07/2016 14:30
  (7 jaren geleden)

 • I am happy to peruse the entire substance of this online journal. That your web site is genuine fascinating and has got circles of fabulous data.

  C Homework Help
  12/07/2016 11:09
  (7 jaren geleden)

 • I cherished the way you talk about the point awesome work much obliged for the share Your useful post.

  Supply Chain Analytics Case Solution
  04/07/2016 12:08
  (7 jaren geleden)

 • Well said.At least, as is often thought -at onrechte- . Now anyone can present themselves like him yourself fit.

  international programs for students
  21/06/2016 14:41
  (7 jaren geleden)

 • I am enjoying while reading this post here. I like it so much and appreciate your work. You have done really very great job. Thanks for sharing this wonderful post.
  Buy Kraft Paper Packaging Boxes from http://packagingboxessupplier.co.uk/

  Harry
  10/06/2016 08:56
  (7 jaren geleden)

 • I am enjoying while reading this post here. I like it so much and appreciate your work. You have done really very great job. Thanks for sharing this wonderful post.
  Buy Kraft Paper Packaging Boxes from http://packagingboxessupplier.co.uk/

  Harry
  10/06/2016 08:55
  (7 jaren geleden)

 • Depressie is voor mij géén ziekte meer, we zitten dan in een verziekte omgeving / relatie in een gezin of op het werk en met ons zelf ( onzekerheid / niet genoeg liefde voor ons zelf . niet aangeleerd om van ons zelf te houden. Dat leren uit het voorbeeld van anderen. helaas houden veel mensen te weinig van zichzelf en dan geven we het verkeerde voorbeeld. )
  We komen door een depressie in een fase van ons leven, waarin we worden verplicht om alles onder ogen te komen en wie dat niet doet gaat er op den duur aan ten onder.
  Mijn broer is er aan ten onder gegaan en pleegde zelfmoord, maar het offer dat hij Onbewust heeft gebracht, heeft er voor gezorgd dat ik in mijn zoektocht naar hem en naar het waarom, de kracht vond om alles te overwinnen. Ik ben hem eeuwig dankbaar en in gedachten is hij nog steeds heel dicht bij mij.

  Femia
  04/06/2016 12:53
  (7 jaren geleden)

 • PHP Meets HTML PHP Help, PHP Assignment & Homework Help, Matlab Project Help ... With your first PHP script under your belt, you've made some real progress. But that PHP script might not have been what you expected.

  PHP Meets HTML PHP Project Help
  30/05/2016 14:05
  (7 jaren geleden)

 • Number 1 website for Programming Assignments Help, & Online Computer Programming Assistance from Top Programmers.

  Programming Homework Help
  30/05/2016 11:34
  (7 jaren geleden)

 • Your web journal is superb and i genuinely welcome you and seeking after some more accommodating posts.

  TheCaseSolutions.com Review
  25/05/2016 14:31
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie