Columns en Archief

Liefde tussen tegenpolen

15 October 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

‘Dat kan nooit wat worden’, roepen de mensen aan de zijlijn als links en rechts elkaar de hand reiken. Nu is het wel aan de verkiezingsuitslag te danken dat het een moetje is, maar dan nog kunnen twee tegenpolen een vruchtbare relatie tegemoet zien.

Want in elke relatievorm komen magnetische krachten los als plus en min elkaar ontmoeten. En als, voor het officiële huwelijk, beide partners hun eigen territorium zorgvuldig afbakenen, dan kan de band zelfs heel hecht worden. Opvallend in de politiek is dat beide partijen maar al te goed beseffen hoe destructief het is om in elkaars vaarwater te zitten. Daarom worden er huwelijkse voorwaarden op schrift gesteld om zeker te weten dat er later geen ruzie van komt. De één zal eisen dat hij geld mag uitgeven voor minderbedeelden in ruil voor een wet die starters op de woningmarkt extra bevoordeeld, om uiteindelijk tot een lange lijst van afspraken te komen die samenwerken mogelijk maakt. In de romantische liefde, echter, hebben partners doorgaans het blinde vertrouwen dat hun meningsverschillen zich als vanzelf zullen oplossen, om pas later te ontdekken dat zij op ramkoers liggen. Veel slimmer is het om, net als politici dat doen, aan ruilhandel te doen. De één kan bijvoorbeeld de boekhouding (Financiën) en de keuken (Volksgezondheid) voor zijn rekening nemen om aan de andere te gunnen dat hij de baas is over uitjes en vakanties (Buitenlandse Zaken) en het huishouden (Infrastructuur). Ook is het geen overbodige luxe om vooraf meer op details in te gaan. Zo heeft de één als voorwaarde dat er spaarregeling komt voor de (klein)kinderen tegenover de eis van de ander dat er jaarlijks extra geld wordt geïnvesteerd in de tuin om de bloei van de fruitbomen te stimuleren. Meer op persoonlijk vlak kan de ene partner afdwingen dat elke omgang met exen wordt geschrapt en dat de ander in plaats daarvan zijn motorfietstochten met vrienden mag verwezenlijken. Net zoals in de politiek hebben aanhoudende conflicten tussen geliefden altijd te maken met macht (wie bepaalt wat). In het definitief akkoord moet daarom ook worden opgenomen wie het laatste woord heeft over de inrichting van het huis, de aanschaf van nieuwe spullen en de afspraken in de sociale agenda. En om de puntjes op de i te zetten kan de één gezinsuitbreiding verlangen om vervolgens de ander te gunnen dat hij om de week mag optreden met zijn jazzband.

Andersgezinden vallen vaak op elkaar omdat de één iets heeft (vrijgevigheid) wat de ander totaal ontbreekt. Gevaar is alleen dat op den duur het anders-zijn (gat in de hand) juist gaat irriteren. Aangezien dit een liefdeswet is van Meden en Perzen, moet niet alleen het hart maar ook het verstand worden gebruikt.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • I already acquire able backbiting every time I see a artist bag blind on anyone arm.

    Gucci replica
    17/09/2015 05:48
    (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie