Columns en Archief

Langer leven

31 October 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Kwam er water uit de kraan toen u vanmorgen ging douchen? Werd u begroet toen u vandaag op het werk verscheen? En verwacht u wat te kunnen eten als u vanavond thuiskomt? Ach, alles loopt zoals het loopt; op de manier die niet zoveel anders is dan u dat normaliter gewend bent. Maar, zo vanzelfsprekend als alles lijkt, is het niet.

De dingen die gebeuren zijn geen natuurverschijnselen, zoals het opkomen en neergaan van de zon dat wel is. Nee, alles wat loopt, loopt niet vanzelf. Daar zit iemand achter, een mens van vlees en bloed. En net als u zelf, draagt ieder ander een steentje bij om alles wat loopt ook goed te laten verlopen. Het probleem is dat u zelden even stilstaat bij al die kleine of grotere inspanningen die anderen zich getroosten. En dat probleem heeft tot gevolg dat mensen geestelijk afhaken, vermoeidheidsklachten ontwikkelen, humeurig worden, ziek thuisblijven, weglopen, aan de drank raken, in staking gaan, van partner wisselen, emigreren of zich volproppen met eten. Nu zal het u misschien wel worst wezen hoe andere mensen van het padje raken. Maar, dat is precies de houding die ik bedoel. Niemand die even de moeite neemt om wat positieve aandacht te schenken aan zijn medemens. Juist in deze tijd, waarin de financiële beloningen achterblijven bij wat iedereen had gehoopt, hebben mensen behoefte aan enige erkenning en waardering voor hun inzet. En laat uw schouderklopje, uw knipoog, uw compliment of uw aanmoediging nou net het verschil kunnen maken. U kunt een glimlach toveren op het gezicht van zo velen; een liefdevol gebaar waar zij nog dagen lang op kunnen teren. Neem even de tijd om koffie te drinken met de schoonmaakster, doe eens navraag over haar wel en wee en benadruk hoe heerlijk fris en opgeruimd alles is als zij haar werk heeft gedaan. Blijf eens wat langer zitten aan de ontbijttafel en toon uw blijdschap, gewoon met het feit dat uw geliefden er zijn. Heeft u een leidinggevende positie, kijk eens naar alle namen van de mensen die voor u werken en ga eens even langs op de werkvloer met de bedoeling om iets aardigs te zeggen over hun betrokkenheid bij het bedrijf. Bent u zelf één van de vele werknemers, schiet dat één van de managers aan en informeer eens naar zijn ideeën en plannen voor de toekomst. Juist de figuren aan de top moeten altijd aanhoren wat er mis is; meer dan dat zij ooit iets vriendelijks krijgen toebedeeld.

Wie doodgaat krijgt meestal veel lof toegezwaaid door eenieder die hem mist. Maar dat is mosterd na de maaltijd. Nu, zonder dralen wat vaker zeggen: ‘fijn dat je er bent’. Daar leeft een mens ook langer van.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • is dit mooi? ja antwoorde me neef. geestig brum brum scootmobiel.

    Blackberry 9900 Bold
    08/11/2011 23:10
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie