Columns en Archief

Kort lontje

02 May 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Was je vroeger gewoon een heethoofd, tegenwoordig kun je naam maken als iemand met een kort lontje. Je kunt er zelfs de voorpagina van de krant mee halen.

Wie de uitdrukking ‘kort lontje’ de Nederlandse spreektaal heeft binnengeloosd, weet ik niet. Maar, het is in ieder geval een uitdrukking die meer zegt dan zo op het eerste oog lijkt. Want, een kort lontje heeft iemand als ware hij een stuk vuurwerk of een staaf dynamiet, die door een ander persoon tot ontploffing wordt gebracht. Daarmee wordt gelijk duidelijk dat elk figuur met een kort lontje zichzelf niet als verantwoordelijk hoeft te zien als hij ontploft.
Nu is deze constatering helemaal in overeenstemming met wat ik meemaak op mijn spreekuur. Want, zonder uitzondering spreken vuurspuwende mensen over zichzelf alsof zij aan een psychische ziekte lijden. Met een onnozele blik en een passieve houding vragen zij mij om een therapeutische behandeling, in de veronderstelling dat ik eigenhandig de volumeknop van hun drift een paar tandjes naar beneden kan bijstellen. Om deze grapjassen een beetje wakker te schudden, geef ik de keuze uit twee soorten behandeling: het verwijderen van de gehele frontaalkwab van hun hersenen zodat elke emotionele beleving verdwijnt of het inschakelen van een priester die geschoold is in exorcisme (duivelsuitbanning). Meestal is er dan genoeg verontwaardiging om mij te vragen waarom ik zulke absurde voorstellen doe, waarop ik kan antwoorden: ’als jij zelf geen schuld hebt aan je driftbuien, dan zijn er maar twee mogelijkheden, of je hersenbanen krijgen vanzelf kortsluiting of er rust een vloek op jou en je bent bezeten geraakt door de duivel’. Meestal raken de hersencellen van deze patiënten dan beter geactiveerd waardoor het lichtje gaat branden dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun drift. Bij nadere analyse van deze driftkikkers, blijkt dan telkens weer dat zij met een opgeblazen ego rondlopen en daardoor heel gemakkelijk gekrenkt raken. Ook is er een sterke gevoelde onwil om in het contact de ander zijn gelijk te gunnen, en moet het eigen gelijk, desnoods met verbaal en/of fysiek geweld worden afgedwongen. Het gemoed van deze types raakt nog gemakkelijker op drift wanneer zij zichzelf volgieten met alcohol, al dan niet gecombineerd met pillen (amfetamines) of hard drugs zoals cocaïne of heroïne. Ik zou zeggen dat het dan meer dan duidelijk wordt hoe iemand eigenhandig zichzelf tot een tikkende tijdbom kan ontwikkelen.
Nu moet natuurlijk wel gezegd worden dat het te prijzen valt dat mensen zichzelf onder behandeling stellen wanneer zij zichzelf niet kunnen beheersen. Maar, het enkel tonen van goede wil is bepaald niet genoeg. Het korte lontje mag er in zijn geheel worden afgeknipt zodat er geen ontsteking meer mogelijk is. En die ingreep ondersteun ik met alle liefde.

Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: za 02 mei 2009, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • ik heb met mijn contact persoon in lentis all gesproken over wat ik in de kerstdag gedaan had.
  U kunt met haar in contact komen door deze email adres:
  m. groenen@lentis.nl

  sherwin moshtagh
  28/12/2011 19:49
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie