Columns en Archief

Klusseks

28 March 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Op mijn spreekuur is seks niet echt een populair onderwerp, maar als het wel ter sprake komt dan is er steevast dezelfde klacht: van haar hoeft het niet zo vaak; en hij krijgt er (dus) te weinig van. Als dit zo is, dan ervaren beide partners het wel als probleem; en dus reden voor mij om iets origineels te bedenken.

De aanleiding voor dit onderwerp kwam door een gesprek met een vrouw (44) die bang was geworden haar partner aan een ander te verliezen. Zij zegt: ‘penetratie is voor mij altijd pijnlijk geweest en dat heeft te maken met mijn strak aangespannen spieren; knuffelen is prima, maar zodra het richting ‘meer’ gaat, dan haak ik af’. Als ik vraag of zij ook seks kan hebben zonder penetratie, zegt zij: ‘ach ja, voor hem is klaarkomen belangrijk, maakt niet uit hoe’. Toen heb ik voorgesteld dat zij het initiatief zou nemen om hem met de hand (of mond) te bevredigen, met de afspraak dat hij haar niet zou hoeven penetreren. Haar antwoord wat verrassend: ‘als ik mij dat zo voorstel dan is het net alsof ik dan een huishoudelijk klusje afwerk; ‘hem van zijn seksuele spanning afhelpen zonder dat er sprake is van normale gemeenschap’, waarop ik antwoordde: ‘nou ja misschien wel, ik bedoel normale gemeenschap wil jij toch niet, dus dan kun je net zo goed hem het naar de zin maken zoals je dat waarschijnlijk met andere klusjes ook doet en dan zal hij ook genegen zijn om jou te bevredigen zonder dat er sprake hoeft te zijn van penetratie, oftewel: een win-win situatie’. Zelf vond zij het een fraaie, oplossing voor een lastig probleem; en dat terwijl haar seksuoloog geen enkele uitkomst kon bieden. Terugkijkend op het gesprek dacht ik: er is zoveel wat je in een vaste relatie voor elkaar over hebt zonder dat je er persoonlijk echt belang bij hebt, dat ook seksuele handeling daar een integraal onderdeel van kunnen vormen. Ik bedoel: zij doet de boekhouding omdat hij er een hekel aan heeft en hij maakt lange wandelingen met haar enkel en alleen omdat hij weet dat hij haar daar een plezier mee doet. Zij kookt één keer per week een stampotje omdat hij dat zo lekker vindt en hij rookt nooit in huis omdat hij weet hoe haar dat tegenstaat. Anders gezegd: een goede relatie bestaat bij gratie van wat er aan elkaar wordt gegund; en kunnen zo een hele reeks klusjes alleen maar in elkaars voordeel werken. Hij blij, zij blij. Zij blij, hij blij. Hoewel. De praktijk wijst toch vaak uit dat hij meer geniet van haar blijdschap dan andersom.

Seks is een normaal menselijke behoefte, hoewel de één die aandrang sterker voelt dan de ander. En dat hoeft geen probleem te zijn in een relatie: gewoon het klusje klaren zoals de ander het wenst.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie