Columns en Archief

Kindervloek

23 April 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Toestemming vragen aan de vader van de bruid om te kunnen trouwen, is een traditie van weleer. Tegenwoordig wordt ouders simpelweg medegedeeld dat het huwelijk aanstaande is. Het mag modern zijn, verstandig is het niet. Want, een vaste relatie heeft altijd meer kans van slagen als er een zegen op rust.

Dat geldt ook voor de omgekeerde situatie: als de kinderen uit een eerste huwelijk het tweede huwelijk van vader of moeder niet goedkeuren, dan is de kans op succes ronduit slecht te noemen. Natuurlijk, de liefde of het ontbreken daarvan is een exclusieve aangelegenheid tussen man en vrouw. En wanneer er besloten wordt om te scheiden, dan hoeven de kinderen daar niet per se in gekend te worden. Maar in het leven na de scheiding is de instemming van de kinderen cruciaal. Hebben kinderen de scheiding als voldongen feit moeten accepteren, dan wil dat nog niet zeggen dat zij enthousiast moeten zijn wanneer vader of moeder met een nieuwe partner op de proppen komt. Meestal is dat ook niet zo. Voor kinderen is het een natuurlijk gegeven dat vader en moeder bij elkaar horen, en ook al weten zij van de scheiding, zullen zij de nieuwe partner als een ongewenste indringer zien. Helemaal problematisch wordt het als vader of moeder de nieuwe relatie aan het kind probeert op te dringen. Het is kinderlijk maar waar: meer dan eens komt een ouder bij mij klagen omdat hij er last van heeft dat de kinderen hem het nieuwe geluk niet gunnen. De ouder zegt: ’Mijn leven gaat ook gewoon door, dus moeten mijn kinderen daar maar aan wennen.’ Ik zeg dan: ’U heeft hen al in de steek gelaten door te scheiden, en nu worden zij opnieuw naar het tweede plan gedegradeerd omdat u de nieuwe partner voorrang geeft’. ’Moet ik dan mijn eigen kinderen om toestemming vragen?’ wordt dan met enige verontwaardiging gevraagd. Mijn antwoord is steevast een wedervraag: ’Wilt u dan een nieuwe relatie aangaan waar vanaf het begin een vloek op rust?’ En geloof mij: een kindervloek heeft desastreuze gevolgen. Familiebijeenkomsten worden een hels karwei omdat de kinderen deze gaan saboteren wanneer bekend wordt dat de nieuwe partner aanwezig is. En de opa’s en oma’s vallen tussen wal en schip omdat zij enerzijds de kleinkinderen willen zien, maar anderzijds niet hun eigen kind willen afvallen in zijn nieuw gevonden geluk. Zijn nieuwe, samengestelde gezinnen dan sowieso een bron van chaos en ellende? Dat zou de werkelijkheid ook tekortdoen.

Nee, het is gewoon een kwestie van fatsoen. Om de hand vragen van de dochter is het tonen van respect voor haar afkomst. En om de zegen vragen aan de kinderen voor een nieuwe relatie is eerbied tonen voor hun positie.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Sorry voor de schrijffouten.........ben te snel met plaatsen....

  Angela van Doremalen
  25/05/2012 01:06
  (11 jaren geleden)

 • Als je zo met je kinderen omgaat, is er vanaf het begin iets verkeerd gegaan. Deze mensen hebben geen respect voor het kind, denken dat hun mening er niet toe doet. Zo'n ouder snapt niks van de belevingswereld van een kind. Sorry, maar dat is juist de reden waarom je pas ouders zou mogen worden na een gedegen opleiding, net als voor elk ander beroep. Het is inderdaad niet niks als je ouders gaan scheiden, je kan er als kinds niks aan doen.........je houdt van beide, maar moet er zeker een missen de meeste dagen. En dan ineens krijg je te horen dat er iemand anders bij jullie komt wonen, die de plek inneemt van je vader/moeder.
  Logisch dat je die oersoon op die manier dan gaat boycotten, dat is het enige wapen dat een kind heeft, want zijn mond wordt al snel gesnoerd. Amen......

  Angela van Doremalen
  25/05/2012 01:05
  (11 jaren geleden)

 • Guardiola resigned, Lewis - Enrique also decided to leave Rome, Cruyff had a wild stock or floating clouds in the Americas, Wen Su and Egypt also unbearable Barcelona internal struggle. Local time on May 9th, before the Barcelona president Joan Laporta publicly said: " in my team, there is a person completely have the ability to fill the Barcelona president."

  Barcelona shirts
  11/05/2012 04:08
  (11 jaren geleden)

 • Ik heb het gelezen,je hebt ouders ,houden geen rekening met anderen.Als zij maar gelukkig zijn.Als je maar doet wat zij zeggen.Dan is het ok ! Maar o wee als zij hun zin niet krijgen,gaat het stormen en bij vrouwen een verwend gekraai en gaan zielig doen.Invoelen in een ander ?..Liefdeloos..En het gras aan de overkant lijkt groener dan is.over een jaar misschien is langer,gaan ze weer scheiden.Dan is het nieuwe er weer af,en zijn zij weer van begin af.
  Met deze mensen zou ik het niet durven wagen.Kinderen worden er wijzer door( meestal)nZij weten hoe het niet moet !

  Mia
  23/04/2012 10:32
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie