Columns en Archief

Kinderfabeltjes

15 September 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Reeds bekend: de gemiddelde leeftijd voor de eerste zwangerschap is bij Nederlandse vrouwen het hoogste ter wereld. Geen wonder dat de ziekenhuizen overuren draaien. Want hoe ouder de kinderwensende vrouw, hoe meer medische ingrepen gedaan moeten worden om een zwangerschap te doen slagen.

Psychologisch correct is het natuurlijk om te zeggen dat iedere vrouw het zelf moet weten.Maar zo correct ben ik niet. Want het late moederschap is vooral het gevolg van hardnekkige kinderfabeltjes. Zo wordt vaak beweerd dat het leven dramatisch verandert door het hebben van kinderen. Bedoeld wordt dat persoonlijke vrijheden moeten worden ingeleverd (‘ik wil zo graag eerst nog een wereldreis maken’) en dat studie, werken en sociale ontwikkeling niet te combineren is voor de vrouw. Die dramatische verandering is er wel degelijk, maar anders dan gedacht: het hebben van een kind dwingt de vrouw om haar blik naar buiten te richten. Het navelstaren is verleden tijd omdat het kind alle aandacht opeist. Voor de vrouw is deze wending geen beperking maar juist een bevrijding. Eindelijk voelt zij zekerheid omdat het moederschap het natuurlijk gevoel van vrouw-zijn in alle vezels van haar lichaam onderstreept. Tegelijkertijd kan studie, werken, reizen en sociale activiteiten gewoon doorgang vinden. Het hebben van een kind vraagt alleen een beetje meer improvisatietalent. En dat is de echte vrouw wel toevertrouwd. Een ander fabeltje is dat het hebben van een kind zo duur is dat daar eerst wel financiële reserves voor moeten worden opgebouwd. Sorry, hoor. Als iemand dat beweert dan moet ik daar toch altijd onbedaarlijk om lachen. Het tegendeel is namelijk waar. Juist het hebben van een kind dwingt de ouders om meer geld te verdienen. En de praktijk laat ook zien dat vooral de vaders pas echt serieus werk maken van hun inkomen als zij in de ogen kijken van hun eerste kind. Een paar kinderen meer doet wonderen voor de gedroomde carrière. Een zeer hardnekkig fabeltje is dat het willen-hebben-van-kinderen iets is waar je emotioneel aan toe moet zijn, liefst met een flinke dosis gerammel van de eierstokken, ook wel aangeduid met: moederinstinct. Leuk, hoor als je dat kunt ervaren. Maar doorgaans is het nu juist andersom. Het moederinstinct komt als vanzelf tevoorschijn wanneer het kind eenmaal is geboren. Logisch ook. Want emotionele, moederlijke paraatheid is pas geboden als het kind er is; en niet als het kind er niet is. Bovendien is het rammelen van de eierstokken alleen te horen als het bijna te laat is om kinderen te krijgen. En dat heeft niets te maken met moederinstinct. Gewoon een kwestie van rekenen.

Bent u 23, studerend met bijbaantje, met een vaste vriend en ook nog zwanger? Geen paniek. Het kind zal u geestelijk alleen maar op voorsprong zetten.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • My partner and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site!

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:47
  (6 jaren geleden)

 • was looking for this information, I will add this site to your favorites!

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:46
  (6 jaren geleden)

 • Helemaal mee eens. Er is zelfs nog een aspect dat pleit voor vroeg ouderschap: opa en oma zijn meestal nog jong en vitaal genoeg om allerlei dingen met kinderen te doen. Wij hebben meegemaakt dat de kinderwens zolang werd uitgesteld dat opa en oma dementerend in een verzorgingshuis zaten. Dan onthoudt je je kinderen toch heel veel. Voor de goede orde: zelf waren we jong ouder en nu met veel plezier "jong"opa en oma!

  H.gr., corine.

  corine
  26/09/2014 11:06
  (8 jaren geleden)

 • Je moet helemaal geen kinderen meer maken, want moeder Aarde vindt het niet leuk meer.

  Albert Meijer
  23/09/2014 13:23
  (8 jaren geleden)

 • Beste Jeffrey,

  Met verbazing en verwondering heb ik uw column gelezen. Knap van u dat u als man zoveel inzicht in (het brein van) een vrouw heeft en dat u die kennis zonder gene de wereld in slingert!

  En dapper dat u als man impliceert dat een vrouw zonder kinderen volledig op zichzelf is gericht althans dat haar blik volledig naar binnen is gericht. Maar zo kan ik mij mezelf, moeder van de meest fantastische 3 jarige zoon, toch niet herinneren. Ook het gevoel dat ik voor de geboorte van zoonlief minder vrouw zou zijn geweest, herken ik niet. Het zwanger zijn zèlf gaf mij overigens wel een natuurlijk gevoel van vrouw zijn in al mijn vezels, maar die staat duurde gelukkig maar negen maanden.

  Wel weet ik dat ik als advocate al mijn improvisatietalent uit de kast moet trekken om de organisatorische eindjes aan elkaar te knopen. Niet fijn! Want veel tijd blijft er niet over voor sociale activiteiten, snoepreisjes en 'me-time' na een dag buffelen op kantoor en in de rechtszaal, racen naar de kinderopvang, via de supermarkt met kindlief naar huis, koken, kind in bad doen en op bed leggen, opruimen en dan... niks meer want totaal uitgeput.
  Maar dat het hebben van een financiële buffer geen must is om een kindje te mogen krijgen, deel ik helemaal met u. Op een gegeven moment vóel je namelijk dat je er klaar voor bent om voor een hopeloos mormeltje te zorgen, 18 jaar lang. En dan ga je ervoor, financiële reserve of niet. Tja, bij mij was dat toch echt wel een gevoel. En dat er harder gewerkt wordt na het krijgen van een kind is ook te verklaren in slechts twee woorden: kosten kinderopvang!

  Zo. Deze reactie heeft u mij toch maar mooi ontlokt, chapeau. Sociaal experiment geslaagd?

  Sanne
  17/09/2014 16:52
  (8 jaren geleden)

 • Helemaal mee eens , al die oma's achter de kinderwagen,geen gezicht .
  Hoe ouder je bent hoe minder energie je hebt en hoe minder flexibel je lichaam is om een kind te dragen en te baren.

  MRK
  15/09/2014 23:03
  (8 jaren geleden)

 • Helemaal mee eens , al die oma's achter de kinderwagen,geen gezicht .
  Hoe ouder je bent hoe minder energie je hebt en hoe minder flexibel je lichaam is om een kind te dragen en te baren.

  MRK
  15/09/2014 23:03
  (8 jaren geleden)


 • Sorry hoor, wat een onzin....

  Marc
  15/09/2014 21:54
  (8 jaren geleden)


 • Sorry hoor, wat een onzin....

  Marc
  15/09/2014 21:54
  (8 jaren geleden)

 • helemaal mee eens! een slimme meid krijgt haar kind op tijd!

  didi
  15/09/2014 13:06
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie