Columns en Archief

Kerstplicht

22 December 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Hoe talrijker de kerstlichtjes branden, des te luider klinken de verzuchtingen. ‘Ik vertik het om verplicht gezellig te doen’, is het protest; en dat terwijl de (schoon)familie voor één van de twee kerstmaaltijden al staat ingepland. Niemand wil het vieren, maar iedereen doet het toch.

En dat is maar goed ook. Want de kerstplicht maakt toch dat mensen boven hun zelfzuchtigheid uitstijgen. Zo is er tijdens de kerstdagen meer aandacht en zorg voor sfeer en knusheid; iets waar de kinderen vooral een gevoel van geborgenheid aan ontlenen. Ook daalt het tempo van de dagelijkse bezigheden; en is er daardoor als vanzelf meer tijd voor een goed gesprek of een spelletje. Speciale aandacht en zorg is er natuurlijk voor het eten waardoor de sleur van het gebruikelijke prakje kan worden doorbroken. Nadenken, voorbereiden en voorzetten van een speciale maaltijd is vooral nodig om het besef te kweken dat samen tafelen ook echt speciaal is. De verguisde, verplichte gezelligheid is ook niet verkeerd. Juist daardoor worden mensen gedwongen om zich in te zetten voor de groep en de laptop te verruilen voor het geven van aandacht aan anderen. Omgaan met uw favoriete mensen is gemakkelijk. Moeilijker is het om tijd te besteden aan familieleden of kennissen die u niet liggen. Maar juist dan kunt u karakter tonen door te luisteren; en wellicht toch iets te ontdekken wat die ander de moeite waard maakt. En kunt u helemaal niets ontdekken wat u de moeite waard vindt dan nog heeft u, met de aandacht die u geeft, de ander het gevoel kunnen geven dat hij het aanhoren waard is. Nu zijn er altijd lieden die beweren dat het kerstfeest op deze manier zorgt voor een kunstmatige, schijnheilige sfeer; juist omdat het samenzijn zo gedwongen is. En misschien klopt dat ook wel. Maar feit is ook dat mensen kennelijk gedwongen moeten worden om zich beschaafd te gedragen, juist omdat zij dat uit zichzelf nooit zouden doen. Daarmee is meteen de tegenstrijdigheid van het kerstfeest verklaard, dat mensen al foeterend uiteindelijk toch overstag gaan om mee te doen. Want dieper in het onderbewustzijn leeft toch het besef dat alleen maar je eigen gang gaan de doodsteek is voor onze samenleving.

Blijf gerust doorgaan met mopperen. Ook mag u uitkijken naar het begin van 2015 om dan te kunnen zeggen: ‘wat ben ik blij dat het allemaal achter de rug is’. Dat is normaal als uw plichten zijn vervuld.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • The McD Voice Survey is conducted in online mode. The McDonalds Voice Survey consists of few questions which are framed based on the experience of the customers.

  mcdvoice
  16/01/2018 19:48
  (5 jaren geleden)

 • Mensen mosten gedwongen worden om zich beschaaft te gedragen,is dat zo??
  Ha,ha,ha.
  Margit

  Margit
  11/10/2017 21:07
  (5 jaren geleden)

 • een christelijk feest. Dat zou ook nog een extra reden voor veel mensen kunnen zijn om het niet te 'moeten' vieren.

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:28
  (6 jaren geleden)

 • announced contradiction Christmas. In many cases, really does not want to understand.

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:28
  (6 jaren geleden)

 • eigen gang gaan de doodsteek is voor onze samenleving.

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:27
  (6 jaren geleden)

 • Juist omdat ik het gevoel heb dat ik mijn eigen gang kan gaan, en dat kerst vieren in mijn ogen geen must is, vind ik het leuk om kerst met familie te vieren. En wel vrijwillig. Zo kan het dus ook. :D

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:26
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  replica watch
  26/08/2015 06:03
  (7 jaren geleden)

 • Precisely because they would never do that to myself. It immediately announced contradiction Christmas. In many cases, really does not want to understand.

  www.topendmall.com
  06/01/2015 04:55
  (8 jaren geleden)

 • Mooi stuk.

  Alleen... in mijn ogen is het kerstfeest in de basis geen plicht. Ik vind het jammer dat er vaak een plicht van wordt gemaakt. Doordat er zo'n druk op wordt gelegd schuift de essentie van het kerstfeest naar de achtergrond. Het is van oorsprong een christelijk feest. Dat zou ook nog een extra reden voor veel mensen kunnen zijn om het niet te 'moeten' vieren.

  En voor mij persoonlijk: Juist omdat ik het gevoel heb dat ik mijn eigen gang kan gaan, en dat kerst vieren in mijn ogen geen must is, vind ik het leuk om kerst met familie te vieren. En wel vrijwillig. Zo kan het dus ook. :D

  Nog een andere lezer
  23/12/2014 13:42
  (8 jaren geleden)

 • ...dat alleen maar je eigen gang gaan de doodsteek is voor onze samenleving...

  inderdaad!

  en bedankt voor de columns
  van het afgelopen jaar.
  Fijne dagen gewenst.

  lezer
  22/12/2014 20:51
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie