Columns en Archief

Kattenkop

27 September 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Genoeg mannen die dromen van een engeltje als vriendin. In werkelijkheid is het eerder de kattenkop die de man aan zich weet te binden. Het is een heel bijzonder fenomeen dat de nodige psychologische uitleg behoeft; en dat vooral omdat een vorm van pure liefde aan de man niet besteed lijkt zijn.

Nu is de tweedeling van vrouwen in lieverds en kattenkopjes wel erg zwart-wit. Ik bedoel, de meeste vrouwen hebben een groot kleurenpalet aan eigenschappen; en kunnen, op zijn tijd, zowel liefdevol als (gezond) agressief uit de hoek komen. Tegelijkertijd zijn bepaalde eigenschappen bij de vrouw als dominant aan te merken. Zo zijn er vrouwen die vooral als verzorgend zijn te karakteriseren als ook vrouwen die, bijvoorbeeld, opvallen door een slimme en ambitieuze professionaliteit. Maar waar het hier om gaat is het feit dat de echte lieverds van deze wereld gemiddeld meer in de steek gelaten worden door hun mannelijke partner dan het de kattenkopjes overkomt. En dit alles is alleen maar te verklaren door de dynamiek in de relatie. Het schatje is veelal tegemoetkomend, complimenteus, belangstellend, vergevingsgezind, mild en zelden of nooit veroordelend in haar houding. Dit hele pakket aan positieve eigenschappen is, als het ware, het warme bad waar de man dagelijks in wordt ondergedompeld. En vooral op de langere termijn heeft dit een onmiskenbaar effect op hem: hij gaat zich vervelen in het contact, voelt een gemis aan weerwoord, krijgt steeds minder zin in seks en wordt in zijn eigen houding meer en meer opstandig en agressief. Menig man in deze relatievorm heeft tegen mij gezegd: ‘soms schaam ik mij voor mezelf omdat ik haar echt tekort doe; zij doet niets wat mijn botte gedrag rechtvaardigt, meer feit is ook dat ik de echte uitdaging mis en verlang naar een vrouw die wat meer gewicht in de schaal legt’. De kattenkop daarentegen is veelal kritisch, veeleisend, (non)verbaal aanwezig en fel, eigenzinnig en alleen maar liefdevol als het haar uitkomt. Dit hele pakket aan lastige eigenschappen is, als het ware, de koude douche die de man dagelijks over zich heen krijgt. En vooral op de langere termijn heeft dit ook weer een onmiskenbaar effect op hem: hij hoeft zich geen moment te vervelen, hij is constant bezig om zichzelf te bewijzen, probeert alles uit de kast te trekken om haar tevreden te houden en voelt telkens de behoefte om haar seksueel voor zich te winnen; iets wat meer dan eens jammerlijk mislukt. Het zal duidelijk zijn dat vooral de dynamiek in de relatie tussen de man en zijn kattenkopje eerder in aanmerking komt voor een prijs in duurzaamheid.

Met mijn eigen kattenkopje ben ik 43 jaar gelukkig getrouwd, dankzij een vrouwelijke psychiater. In mijn studententijd zei zij: ‘met dat bewonderende vriendinnetje van jou wordt het niets; misschien heb je ooit het lef om een echte vrouw te veroveren

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie