Columns en Archief

Jaar van de waarheid

31 December 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Vroeger op school begon ik altijd met de beste bedoelingen aan een schoon schrift. Op de eerste bladzijde schreef ik nog netjes, om daarna te vervallen in mijn gebruikelijke slordigheden. Beter willen presteren, eindigt dan weer in de zoveelste teleurstelling. Daarom heb ik het niet zo op goede voornemens. Maar voor 2013 maak ik een uitzondering.

Want, met 13 in het jaartal ligt de kans op mislukking al besloten. Daarom kunt u net zo goed een kansje wagen. Wat misgaat, heeft dan niet aan u gelegen. Ja, in 2013 gaat u eindelijk spijkers met koppen slaan. Ik heb het niet over het binnenharken van miljoenen of een toptijd lopen op de marathon. Nee, ik heb het over het afschudden van uw grijze-muis-houding. Dit jaar is het jaar van de waarheid; het jaar waarin anderen zullen weten dat met u niet meer te sollen valt. De pestkoppen krijgen lik-op-stuk, de profiteurs krijgen een koekje van eigen deeg, en de klagers worden onmiddellijk doorgestuurd naar het klaagloket. Begrijp mij goed: het is niet de bedoeling dat u meedoet aan de verhuftering van de maatschappij. Eerder omgekeerd. U blijft goed gemutst en liefdevol. Maar tegelijkertijd zal vriend en vijand weten dat u niet op uw achterhoofd gevallen bent (‘don’t insult my intelligence’); en dat u niet meer voor het karretje te spannen bent (‘neem een hond als je zo graag wilt dresseren’). Zo heeft u een collega, die de poten onder uw stoel vandaan zaagt. Tegen hem wordt het tijd om te zeggen: ‘als je niets positiefs te melden hebt, val mij er dan niet mee lastig’. Doe dat dan het liefst waar alle andere collega’s bij zijn, zodat de hele club weet dat bij u het roer radicaal is omgegooid. En krijgt u in een restaurant slechte bediening, wacht dan met de betaling tot u de eigenaar gesproken hebt. Zeker in dit rampjaar is de kans groot dat de rekening wordt verscheurd, in de hoop dat u wel weer terugkomt. In huiselijke kring kan de bezem er ook eens flink door. Niet dat slappe gedoe van ‘ach, het zijn tenslotte kinderen’ of ‘ze gaan misschien wel door een moeilijke fase’. Nee, wie zich misdraagt, gaat maar op zijn kamer pruttelen met de mededeling: ‘je kunt terugkomen als je normaal doet’. Ook uw partner mag het weten. Na het heffen van de glazen en het ritueel van ‘gelukkig Nieuwjaar’, is uw tekst: ‘dit is het jaar van mijn waarheid; het jaar dat ik niet meer genoegen neem met minder’.

Als alle grijze muizen mij nu serieus nemen, dan zal het nog lang knallen nadat het afgestoken vuurwerk is gedoofd. Maar allengs wordt het in 2013 weer rustiger, omdat iedereen elkaar serieus neemt.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • aplikasi edit videoo terbaik gratis yang telah berhasil kami rangkum untuk membantu anda dalam urusan editing video&membuat film.

  software edit video terbaik
  11/02/2018 16:40
  (3 jaren geleden)

 • Want, met 13 in het jaartal ligt de kans op mislukking al besloten. Daarom kunt u net zo goed een kansje wagen. Wat misgaat, heeft dan niet aan u gelegen.

  Canada Goose Jackets Sale
  05/11/2013 08:33
  (8 jaren geleden)

 • All the capacity you mentioned in column are too acceptable and can be actual useful. I will accumulate it in mind, acknowledgment for administration the advice accumulate updating, searching advanced for added posts.

  sinta
  05/11/2013 08:32
  (8 jaren geleden)

 • bride groom dress world tour 19 countries There's a reason brides and grooms are willing to fork over big bucks for really amazing wedding photography and ...

  Cocktailjurken
  07/10/2013 11:28
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie