Columns en Archief

Intuitie

03 February 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Vrouwen zouden een betere intuïtie hebben dan mannen. Een fabeltje, zo blijkt. Wel kan worden gezegd dat vrouwen hun intuïtief vermogen vaker gebruiken. Haar radar staat eigenlijk altijd aan, zelfs als zij slaapt. Zo kan de vrouw gelijk uit bed wanneer zij voelt dat er iets niet in de haak is.

Mannen snurken lekker door; en weten pas dat er wat loos is als de vrouw hem wakker prikt. Zo kan worden gesteld dat vrouwen een zesde zintuig hebben als het gaat om onheil, dreiging en onregelmatigheden; een door evolutie ontwikkeld vermogen om beschermend te kunnen optreden. Die bescherming is dikwijls nodig; en al helemaal als het gaat om mogelijke dreiging van andere vrouwen. Als geen ander weet de vrouw welke andere vrouw als onbetrouwbaar aan te merken is. Die onbetrouwbare vrouwen zijn de vrouwen die er geen enkele moeite mee hebben om een (geheime) verhouding aan te gaan; en desgevraagd, zonder enige gewetenswroeging, zullen beweren dat er niets aan de hand is. De desbetreffende ingepikte man zal, op zijn beurt, weer met leugenachtige beweringen komen, bekend als: ‘zij is niet meer dan een vriendin’ of ‘ik vind haar gewoon aardig’ en ‘wat jij denkt dat het is, dat is het helemaal niet’. Geloof mij: de man die dergelijke uitspraken in de mond neemt, is de man die wel degelijk wat te verbergen heeft. En daarmee kom ik als vanzelf weer bij de essentie van wat ‘intuïtie’ heet: logische conclusies kunnen trekken op basis van terugkerende en herkenbare patronen of weten dat iets niet klopt op basis van een patroon die, op subtiele wijze, net iets anders is dan gebruikelijk. Zo kan een vrouw meteen weten dat haar man wat te verbergen heeft als hij op een ongewoon moment ineens begint te fluiten of opvallend het onderwerp van gesprek verandert als zij vraagt waarom hij in de middag niet te bereiken was. Problematisch is het wanneer de vrouw aan haar eigen intuïtie gaat twijfelen; en daarom op onderzoek uitgaat om haar knagende vermoedens te kunnen onderbouwen. De bijbehorende man zal zijn sporen nog grondiger wissen; en de vermoorde onschuld blijven spelen als de vrouw iets van nieuwe bewijsvoering te berde brengt: ‘ik weet niet waar je dat allemaal vandaan haalt, maar je begint echt een beetje door te draaien’. Zo kan het gebeuren dat uitgerekend de vrouw bij de psycholoog terecht komt omdat zij inderdaad de weg is kwijtgeraakt in haar eigen geestelijke doolhof. Het is daarom belangrijk om juist veel waarde te hechten aan het eigen intuïtief vermogen; en oorspronkelijke signalen van hier-klopt-iets-niet serieus te nemen.

Vrouwen zijn de dragers en beschermers van het leven. En in die hoedanigheid zullen zij ook alle waarschuwingslampjes zien oplichten als het gezinsverband wordt bedreigd. Haar intuïtie biedt de beste beveiliging voor mannelijk gestunt(el); een gegeven wat ook hij zou moeten waarderen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie