Columns en Archief

Initiatief

14 December 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Er gaat geen dag voorbij of ik hoor wel iemand verzuchten: ‘als ik zelf niets onderneem, dan is er niemand anders die het doet’. Zo lijkt het net alsof heel Nederland zich voor de ander uitslooft terwijl niemand daar ooit iets van merkt. Een zeer onverklaarbaar verschijnsel.

Blijkbaar heeft het eigen initiatief een veel sterkere gevoelswaarde dan die van een ander. Tegelijkertijd bevat bovenstaande verzuchting een kern van waarheid. Want er is niemand die u zo belangrijk vindt als uzelf. En er is ook niemand die uw belangen beter kan behartigen als uzelf. U kunt iemand inschakelen die uw belangen behartigt. Maar dat gebeurt alleen op een deugdelijke manier als u daar flink voor betaalt. Anderen zullen zelden vrijwillig en kosteloos voor u in de bres springen. Natuurlijk, iets van medemenselijkheid is er altijd wel te vinden. Maar doorgaans zult u toch echt uw eigen zaakjes moeten opknappen. En omdat dit een levensfeit is, heeft het totaal geen zin om daar moeilijk over te doen. Ik bedoel, u kunt uit pure frustratie en ongenoegen uw initiatieven aan de wilgen hangen. Maar kans is groot dat u dan helemaal van de sociale radar verdwijnt. Als u dan eenmaal op een zijspoor gerangeerd bent, dan is het des te moeilijker om er weer tussen te komen. Het is daarom totaal zinloos om van anderen te verwachten dat zij naar u omkijken. Erger nog: het is juist de verwachting waardoor anderen zich van u afkeren. De vraag is ook: ‘wat is er mis mee om het initiatief te moeten nemen?’ Goed beschouwd helemaal niets. Immers, is het niet veel aangenamer om alles in eigen hand te hebben dan geleefd te worden door wat anderen van u verlangen? Misschien dat u er van droomt om als Bekende Nederlander overal op straat herkend te worden. Maar geloof mij: een dagje BN-er en u bent gelijk genezen. U kunt dan niet eens even rustig een boodschapje doen zonder dat iemand met u op de foto wil.

Zo bekeken is het ik-moet-ook-altijd-alles-zelf-doen-geklaag een vorm van luxe-leed. Het feit alleen al dat u in vrijheid zoveel initiatieven kunt ontplooien, is een weelde die veel mensen moeten ontberen. Liever het initiatief dan aan de goden overgeleverd.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • en niemand die hier op reageert , nou dan doe ik het ook niet hoor

    hans
    15/12/2015 12:55
    (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie