Columns en Archief

In je kracht

18 January 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Coaches, trainers en andere moderne begeleiders proberen hun klanten zelfvertrouwen te geven. Dat doen zij met aanmoedigingen zoals ‘wees jezelf', ‘doe je eigen ding' of ‘je moet er gewoon voor gaan'. Het leuke aan deze kreten is dat het enthousiasme ervan afspat. Minder leuk is het feit dat deze kretologie aan inflatie onderhevig is.

Daarom worden er telkens weer nieuwe kreten bedacht om het belang van eigenwaarde over te brengen. Dat is dan wel weer leuk, vooral omdat het even lijkt alsof er iets origineels is bedacht. Net als met diëten. Zo is het nu een rage om ‘in je kracht te staan'. En als je er niet in staat dan is het de bedoeling om ‘in je kracht te komen'. Speciaal leuk aan deze nieuwe uitdrukking is dat iedereen verondersteld wordt die kracht te hebben. Ook de mensen die overkomen alsof zij met één verkeerd woord omver te blazen zijn. Daarmee wordt hoop gegeven aan een grote groep zwakkelingen die zich door niemand serieus genomen voelt. Nu was het in vervlogen tijden zo dat krachteloze mensen, met het beetje levensenergie dat zij nog hadden, zich in het zweet moest werken om iets aan kracht te winnen. Zo moesten zij ondernemend zijn (een winkeltje beginnen, solliciteren, burenhulp), initiatief nemen (op mensen afstappen, afspraken maken, trakteren), sociale intelligentie kweken (belangstelling tonen, onderhandelen, discussiëren), leergierig zijn (studeren, musiceren, sporten) en prestaties leveren (geld verdienen, vrienden maken, huishouden). Tegenwoordig is dat allemaal overbodig: persoonlijke kracht hoeft niet meer gezocht te worden in het ontwikkelen van zelfdiscipline en het onderhouden van goede relaties. Nee, dat is veel te veel gedoe, en ook nog eens vermoeiend. Veel gemakkelijker is het om die persoonlijke kracht uit jezelf te halen, ook al moet het uit je tenen komen. Heb je die kracht te pakken en sta je er in, dan ligt de wereld aan je voeten en is succes verzekerd. De kunst is wel om in je kracht te blijven staan, vooral tegenover mensen die jou uit je kracht proberen te halen. Dat zijn dan misschien wel mensen die zelf niet in hun kracht staan, maar daar hoef je geen medelijden mee te hebben. Gewoon blijven staan en van je af slaan. Nu bedoel ik dat natuurlijk niet letterlijk. Van je af slaan heeft meer de betekenis van grenzen stellen en bewaken, van nee-zeggen op een authentieke manier, van ruimte voor jezelf vragen, van aangeven waar je behoeftes liggen en van het stem geven aan je ware ik.

Tot voor kort had ik zelf leuk verdiend met de training ‘jezelf kwetsbaar opstellen'. Maar dat loopt niet meer. Nu adverteer ik met de slogan ‘wie vandaag niet in zijn kracht staat, staat morgen in zijn hemd'.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This type of planning for choosing a good application design company will believe every people because these are very good as well as nice and precious.

  louis vuitton replica
  18/09/2015 04:31
  (7 jaren geleden)

 • Tot voor kort had ik zelf leuk verdiend met de training ‘jezelf kwetsbaar opstellen'. Maar dat loopt niet meer. Nu adverteer ik met de slogan ‘wie vandaag niet in zijn kracht staat, staat morgen in zijn hemd'.

  breitling replica
  18/09/2015 04:30
  (7 jaren geleden)

 • Heerlijke blog. Ik heb ervan genoten. Nu weer snel verder want ik moet nog wat organisaties empoweren.

  Bas Zuidwijk
  17/01/2011 21:25
  (12 jaren geleden)

 • column doet me denken aan mensen die zichzelf nog moeten 'ontdekken'...
  okay, als je een kind bent, moet je nog veel ontdekken / volwassen worden, maar volwassenen die zichzelf nog moeten ontdekken?
  wat moet je dan ontdekken?
  als je een tuintje hebt ga dan niet eindeloos op zoek naar goud en/of olie, maar plant wat bloemetjes en maai het gras en maak een praatje met de buurman, en bij mooi weer ga lekker buiten zitten met wat leesvoer en een drankje...that's it, maar dat is ook goed?!

  b.zoeker
  07/02/2010 20:27
  (13 jaren geleden)

 • oh, nu snap ik 't!

  b. zoeker
  21/01/2010 14:52
  (13 jaren geleden)

 • wat bedoelt u met "wie vandaag niet in zijn kracht staat, staat morgen in zijn hemd?"

  b.zoeker vd. site
  20/01/2010 16:18
  (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie