Columns en Archief

Ik ben ok

03 January 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is weer tijd voor goede voornemens; en daar draag ik graag mijn psychologisch steentje aan bij. Alleen hou ik er niet zo van om goede bedoelde plannen, binnen enkele weken, alweer in rook op te zien gaan. En daarom is het beter om te kijken naar wat al langer heel goed gaat; en hoe je daaraan kunt vasthouden.

Het probleem met (traditionele) voornemens is nogal deprimerend: 1) slechte gewoontes (roken, te veel drinken of eten, weinig bewegen) zijn nogal hardnekkig en hebben doorgaans net te veel voordelen om simpeltjes af te schaffen. 2) korte termijn bevrediging met iets nieuws (drie keer per week naar de sportschool) is gemakkelijk, maar juist op de lange termijn haast niet te volbrengen. 3) iets nieuws (om de dag gaan zwemmen) is wel te doen, maar doorgaans alleen haalbaar door het samen met iemand te doen, totdat die ene persoon ook weer tussentijds afhaakt. 4) iets heel kleins aanpakken (geen suiker in de koffie meer) is relatief gemakkelijk, maar schopt ook geen deuk in een pakje boter. 5) iets groters nastreven (een nieuwe taal leren) is weer zo tijdrovend dat het verzandt in goede bedoelingen. Veel constructiever is het om de goede zaken te behouden; en eventueel er een klein beetje aan toe te voegen. Zo zou het best kunnen zijn dat je al sinds jaar en dag de gewoonte hebt om complimenten uit te delen; en geniet hoe je daarmee een glimlach om de mond van de ander kunt toveren. Ik zeg: ‘blijf dit doen en gooi er gewoon een schepje bovenop’. Ook ben je wellicht gewend om vroeg (06.00) op te staan, enkel en alleen om in de ochtenduren de tijd aan jezelf te hebben. Ik zeg: ‘gewoon mee doorgaan, en maak er eventueel 05.45 uur van, al was het alleen maar om nog verder voor de troepen uit te lopen’. Misschien heb je de prettige gewoonte om zoveel mogelijk uit te besteden waar je zelf geen zin in hebt; en anderen voor je karretje te spannen, ook al word je dan als manipulatief gezien. Ik zeg: ‘niet veranderen en een beetje extra genieten van de manier waarop je er, telkens weer, mee wegkomt’. Al sinds jaar en dag maak ik een afspraak bij de schoonspecialist van mijn vrouw voor een (deep-skin) lichaamsmassage. Dit bevalt mij zo goed dat ik, in plaats van om de drie weken, er om de twee weken van ga maken. Ook heb ik (voor anderen) de irritante gewoonte om het bezoek, na twee uurtjes, gedag te zeggen. In het nieuwe jaar wordt dit nu: na anderhalf uur.

Het bedenken van goede (traditionele) voornemens veronderstelt dat je huidige levensstijl niet deugt. Maar dan gaat het om details die nou net niet zo goed bij je passen. Daarom zeg ik: ‘niet doen’. Gewoon trots zijn op jezelf en denken: ‘ik ben oké.’

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie