Columns en Archief

Iets toevoegen

29 April 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Een bouillonblokje in de soep. Een toefje slagroom op de koffie of een snufje zout op een gebakken eitje. Iets toevoegen is de normaalste zaak van de wereld in de keuken. Maar ook topsporters doen aan toevoegingen, net als schrijvers leestekens toevoegen om het resultaat meer op smaak te brengen.

Ja, toevoegingen duiken overal op; zozeer zelfs dat u moet oppassen dat niet teveel ietsen zijn toegevoegd. Want anders kunt u er ziek van worden. Het hele idee van een toevoeging is deze: dat wat is, is in natuurlijke vorm al goed genoeg. Maar de toevoeging van iets maakt het van goed tot beter. Daarom praten mensen tegenwoordig ook over een (mogelijke) partner als toevoeging. Zij zeggen: ‘ik wil wel een relatie, maar dan moet die persoon wel echt iets toevoegen aan mijn leven’. Vraag is alleen wat dan dat ‘iets’ is. Vraag een willekeurige vrouw wat een man, in algemene zin, kan toevoegen, dan zal zij het antwoord schuldig blijven. Is dat mannelijk iets dat hij meer weet dan de vrouw? Nee, want dat kan in haar perceptie al op voorhand niet. Is dat mannelijk iets dat hij meer geld verdient dan zij? Misschien, maar daar wil zij niet meer van afhankelijk zijn. Dus dat is dan ook geen toevoeging. In algemene zin is de man overbodig; dus kan hij nooit een toevoeging zijn. Voor de man is de vrouw in alle opzichten een toevoeging. Zij heeft zoveel ietsen toe te voegen dat hij er ziek van kan worden; een gevaar waar ik hierboven al voor waarschuwde. Zo bekeken is dus het hebben van een partner als toevoeging een leeg concept. En ook al zou het kunnen, wie wil nou in een relatie stappen als toevoeging? Stel nou dat u iemand tegenkomt die zegt: ‘hmm. ik vind jou wel leuk als toevoeging’. Dan ligt het voor de hand om te antwoorden met: ‘ik ben toch geen behang aan jouw levensmuur, een soort versierinkje die jouw al bestaande geluk moet oppoetsen; nee, koop dan maar een parkiet’. Kortom, niemand wil een iets zijn, en zeker niet als toevoeging van iemands bestaan. Daar komt nog bij dat het willen hebben van een partner als toevoeging een sfeer uitademt van arrogantie: ‘ik ben eigen een fantastisch persoon, dus moet iemand die mij wil hebben wel van hele goede huize komen om nog iets toe te voegen aan wat ik al ben’. Zou een dergelijk relatie al kunnen ontstaan, dan is deze op voorhand gedoemd te mislukken.

Nee, niemand wil een bouillonblokje zijn in de levenssoep van een ander. Laat die toevoegingen daarom maar gewoon achterwege. Eerst ouderwets verliefd worden en ontdekken dat u en de ander meer voor elkaar betekenen dan een toevoeging.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • thanks for sharing. Download terraium tv on android tp watch movies and tv shows anwhere and anytime

  terrarium tv apk
  19/02/2018 12:20
  (5 jaren geleden)

 • Thanks a lot for sharing such a great post. I really liked it.

  jamespslab
  01/08/2017 11:20
  (5 jaren geleden)

 • i feel really glad to you for sharing this post.

  ShowBox
  05/09/2016 00:18
  (6 jaren geleden)

 • Absolutely free amazing collection of Movies and videos allow you free.

  Showbox Apk ios
  01/09/2016 19:05
  (6 jaren geleden)

 • very nice post thanks for all that

  www.uidai.gov.in
  25/08/2016 14:17
  (6 jaren geleden)

 • very nice post thanks for all that

  www.uidai.gov.in
  25/08/2016 14:04
  (6 jaren geleden)

 • The particular tragedy inside Pakistan continues to worsen since relief products and support fall far in short supply of what is necessary. More support is anxiously needed because the potential for countless fatalities commences to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:07
  (6 jaren geleden)

 • Thanks a lot for sharing such great post.

  showbox app
  20/06/2016 15:10
  (6 jaren geleden)

 • Een man met een leuke hobby of interesse, voegt zoveel toe in mijn ogen. Iemand die jou uitdaagt, die je andere dingen laat ontdekken, proeven,.. Zo'n toevoeging zoek ik in een relatie. Ik ben enkel nog maar in relaties geweest waarin mannen mij volgen, ik ben op dat vlak toch nog wel op zoek..

  Néja
  19/11/2014 13:44
  (8 jaren geleden)

 • Niets aan toe te voegen! :)

  levensgenieter
  01/05/2013 22:49
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie