Columns en Archief

Iedereen is vluchteling

28 March 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie spreekt over de vluchtelingen, heeft het over een selecte groep. Deze apartelingen zijn duidelijk te herkennen aan hun getekende gezichten en de schaarse kleding die zij nog dragen. Sommigen nemen ook huilende kinderen aan de hand mee.

Om het contrast tussen deze ongevraagde bezoekers en het eigen volk nog duidelijker te accentueren, worden aparte opvangcentra gecreëerd, zodat geen misverstand kan bestaan over wie waar bij hoort. Het is een scheiding tussen twee groepen die, wat mij betreft, nogal kunstmatig is. Want, goed beschouwd is iedereen een vluchteling, ook al zal niemand dat van zichzelf toegeven. Feit is namelijk dat elk mens, op enigerlei moment in zijn leven, reden heeft gehad om zijn vege lijf te redden. Zo zal menig adolescent zich vol overgave op het studentenleven storten om op die manier het terreur, dat ouderlijk gezag heet, te kunnen ontvluchten. Net als elke vluchteling heeft ook de versgebakken student visioenen van meer vrijheid, betere leefomstandigheden en kansen op vrolijke zelfontplooiing. De student is, zoals zovele vluchtelingen, ook een gelukszoeker met dit verschil dat hem dat niet kwalijk wordt genomen. Integendeel, hij wordt van harte welkom geheten bij studentenverenigingen, waar zijn vluchtelingenstatus gelijk wordt omgezet in een verblijfsvergunning. Opvallend is ook dat de gevluchte jongeling zich tussen het eigen volk beweegt; en naast zijn studie ook gewoon aan het werk mag. Hij is dan wel gevlucht, maar mag –net als ieder ander- deelnemen aan de samenleving. Hetzelfde geldt voor slachtoffers in de liefde. Dat zijn al die duizenden mensen die vastzitten in een relatie die bol staat van pesterijen, kwetsingen en vernederingen. Gelukkig vinden zij vaak de moed om op de vlucht te slaan; om vervolgens tijdelijk onderdak te zoeken bij vrienden, collega’s of familie. Ook deze groep vluchtelingen wordt niet met de nek aangekeken, maar eerder geholpen om zo snel mogelijk, verlost van hun terroristische ex-partners, weer een nieuw leven te kunnen beginnen. Hoewel getraumatiseerd en vol wantrouwen is integratie in de samenleving geen probleem; vooral omdat de omgeving genoeg begrip kan opbrengen voor wat hen is overkomen. Voor velen is het leven zelf zo zwaar dat vluchten een aantrekkelijke optie lijkt; zelfs in een vredig en welvarend land als Nederland. Gevlucht wordt in drugs, alcohol of seksuele escapades; en dat om de vermoeiende verplichtingen van alledag de rug toe te keren. Ook deze levensvluchtelingen worden niet afgeschreven, maar eerder de helpende gereikt om zodoende weer op een gezonde manier deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Wie begrijpt dat vluchtelingen mensen zijn die meer op ons lijken dan dat zijn van ons verschillen, hoeft niet bang te zijn. Want als iedereen –op zijn tijd- een vluchteling is, betekent dat ook dat wij samen één zijn.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This is really awesome information about free amazon gift card code generator online

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:54
  (6 jaren geleden)

 • This is one of the best post. This post have really very good information.Such a useful tips are provided here. Thanks a lot for sharing such type of post. Keep up the good works. Get best seo training centre institute in lahore from http://www.seotraininginlahore.pk/

  james
  26/04/2016 20:58
  (7 jaren geleden)

 • Hello guys, This is really awesome information about free amazon gift card code generator online. So if you are looking for these amazon free gift card then visit here and grab all the free amazon gift card code without downloading any file or something. Once you can get these amazon codes then you enjoy free shopping and much more fun at amazon.

  Author's website
  30/03/2016 19:18
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie