Columns en Archief

Houden van

29 October 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Gemakkelijk is het om te zeggen dat je van belegen kaas houdt; of van autorijden of van een skivakantie. Ook is het niet zo moeilijk voor mensen om te zeggen dat ze van hun kinderen houden. Maar vraagt de vrouw aan haar man of hij van haar houdt, dan zal hij zich meer dan eens voor het blok gezet voelen.

Nu is het uitspreken van liefde voor elkaar ontegenzeggelijk heel belangrijk. Daarom is het des te opvallender hoe weinig dit gebeurt. En als de één aan de ander vraagt of het nog wel goed zit met de liefde, dan is een ongemakkelijk gesprek aanstaande. Overigens zullen de meeste partners zich er snel vanaf willen maken met een ‘zeker wel’ een ‘hoezo niet’ of een ‘dat spreekt toch vanzelf’. Dit moet dan wel met enige overtuiging gebeuren, anders zijn alsnog de rapen gaar. Vragen om de liefde van de ander is daarom zo lastig, omdat daarmee de vrager zich afhankelijk opstelt, dikwijls met een emotionele lading die zegt: ‘zeg dat je van me houdt anders dan spring ik voor de trein’. Nou ja, dat is misschien wat overdreven. Maar feit is wel dat mensen allergisch reageren als er om liefde wordt gebedeld. Nu kun je natuurlijk als eerste beginnen en gewoon zeggen: ‘zeg schat, weet je dat ik van je houd’; om het daarmee dan als gevoelsuiting te laten. Maar de meeste mensen zullen toch met hun liefdesbetuiging willen testen of er voldoende wederkerigheid aanwezig is. Het antwoord is daarmee van cruciaal belang. Zegt de ander ‘ik ook van jou’, dan is misschien daarmee de kous wel af; behalve als de uitspraak te snel gegeven wordt omdat dan de indruk gewekt kan worden dat er niet echt diep over nagedacht is. Wordt er te lang nagedacht over het antwoord, dan is het ook niet goed; vooral omdat het dan net lijkt alsof er te veel twijfel moeten worden overwonnen. Op het ‘ik hou van jou’ kan natuurlijk ook gereageerd worden met: ‘ja, dat weet ik’ of ‘dat is je geraden ook’ en ‘dat is ook de bedoeling’. Dat is een antwoord die lekker veel onzekerheid bij de ander kan oproepen; en is een mooi vrouwelijk wapen om de man bij de les te houden. Verontrustende reacties op ‘ik hou van je ‘ zijn: ‘niets van gemerkt’ of ‘waar ben je op uit’ en ‘heb je het moeilijk of zo’. Probleem is in ieder geval dat partner-liefde zoveel mooie en lelijke gezichten heeft dat ‘ik hou van je’ gewoon niet de lading dekt.

Tegelijkertijd kan wel met zekerheid gezegd worden dat een liefdesrelatie in zwaar weer komt wanneer één van de twee nadrukkelijk zegt: ‘ik weet soms niet meer wat houden van eigenlijk inhoudt’. Het einde is dan meestal: ‘het gevoel is gewoon weg’

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie