Columns en Archief

Hondenplasjes

11 October 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

De meningen vliegen je tegenwoordig om de oren. En dat is begrijpelijk. Want, het geven van een mening is net als een hond die een plasje doet: pootje omhoog, afval lozen en het eigen territorium is daarmee afgebakend.

Vervolgens kunnen weer andere honden hun eigen plasjes doen, waardoor de strijd om de beste mening een nationale bezigheid is geworden. Nu wordt het psychologisch milieu, met zo veel plasjes, natuurlijk wel aangetast. Maar daar hoeft niemand van wakker te liggen. Een beetje vervuiling zijn we wel gewend. Dat maakt ons maatschappelijk leven nu eenmaal zoals het is. Leuk aan een mening is dat deze niet per se hoeft te worden onderbouwd. Zo kunt u bijvoorbeeld beweren dat psychologen zweverige zwetsers zijn. Vervolgens kunt u achterwege laten welke psychologen u nu bedoelt, wat de betekenis is van 'zweven' en waar nu precies over wordt gezwetst. Een paar krachttermen gebruiken om een hele beroepsgroep aan hulpverleners en wetenschappers in een kwalijk daglicht te zetten, is voldoende om zelf gevat en gewiekst over te komen. Leuk aan een mening is ook dat u daar ook niets tegenover hoeft te zetten. Ik bedoel, als u beweert dat een zanger op televisie een waardeloze stem heeft, dan hoeft u zelf niet te laten zien dat u beter kan zingen. Dat is ook niet de bedoeling van een mening. Een mening is bedoeld om te laten zien dat u kennis van zaken heeft, zonder dat u ter zake kundig bent. Ook leuk aan een mening is dat u de boel flink op kunt opstoken. Vooral in familieverband is deze vorm van oordelen een gezellig tijdverdrijf. Zeg over de kinderen van uw broer dat zij verdwaalde nietsnutten zijn, en het gesprek krijgt op slag veel meer animo en diepgang. Bij dit soort meningen gaat het er ook niet om of u gelijk heeft, maar veeleer dat u het contact met uw naasten zo aanscherpt, dat er, na uw vertrek, ook nog met hartstocht over u wordt gesproken. Dat zijn de hondenplasjes die vaak blijvend nageuren. Ook heel leuk aan een mening is dat u die zomaar kunt veranderen. Vooral vrouwen doen dat om op een jolige manier verwarring te stichten. Is zij op vrijdagavond er nog van overtuigd dat u niets voor haar overheeft, op zaterdagochtend is zij u dankbaar voor het lekkere ontbijtje. Helemaal leuk aan een mening is dat u daar veel geld mee kunt verdienen. Zeg dat u ergens deskundig in bent en u kunt bijvoorbeeld als levenscoach, tegen betaling, andere mensen vertellen waarom zij het verkeerd doen.

Het allerleukste aan een mening is dat het alle zelftwijfel opheft. En wie wil nu aan zichzelf twijfelen? Nadenken is sowieso veel te moeilijk. Tenminste, dat is mijn mening.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • bestt man i like ittttttttttt

    Yari Pop
    23/08/2011 23:05
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie