Columns en Archief

Hoffelijkheid

18 April 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is een ouderwets woord. En dat is te merken ook. Nauwelijks een man te ontdekken die in deze moderne samenleving iets van hoffelijkheid toont tegenover het vrouwelijk geslacht. Erger nog: mannen zijn zo horkerig dat het niemand hoeft te verbazen dat vrouwen zich als heksen gedragen.

Alleen haar scherpe blik of schrille stem kan hem nog een beetje in het gareel houden. Uit zichzelf zal de man niets aan elementaire beleefdheid tevoorschijn toveren. Het is hem zelfs teveel moeite om de WC-bril af te vegen als hij er weer eens overheen heeft geplast. Vooral in de publieke ruimte is het onbeschoftheid troef. Voor mannen is het al normaal geworden om de middelvinger op te steken naar vrouwen die bijvoorbeeld met hun auto net iets te langzaam optrekken als het licht op groen springt. En het zal ook niet in het botte brein van de man opkomen om een vrouw te helpen wanneer zij haar zware tas op het bovenrek moet tillen als zij de treincoupé binnenkomt. Laat staan dat hij haar voor zou laten gaan als zij de trein weer verlaat. Natuurlijk, vrouwen zijn onder invloed van het feminisme minder afhankelijk geworden van de man en kunnen maatschappelijk zelf hun mannetje staan. Maar, dat ontslaat de man niet van zijn plicht om vrouwen op handen te dragen. En die plicht geldt al helemaal tegenover de vrouw waarmee de man getrouwd is. Helaas, ook in de privé-sfeer schijnt de man maar moeilijk te begrijpen wat het betekent om enige hoffelijkheid te tonen. En dan heb ik het nog niet eens over zoiets simpels als het haar-in-de-jas-helpen. Nee, met hoffelijkheid bedoel ik vooral het algemene principe van voorrang geven aan haar wensen. Wil zij voor de sfeer nieuwe gordijnen in de woonkamer, dan past het niet om te zeveren over de kosten, laat staan dat de man zich moet bemoeien met de kleur of stijl van de gordijnen. Geef haar de ruimte om zich uit te leven, moedig haar aan voor het initiatief en zij zal als beloning voor deze hoffelijkheid u ook tegemoetkomen in uw mannelijke verlangens. Ook in een liefdesverhouding betekent hoffelijkheid gewoon dat de man op zijn beurt moet wachten. Uit angst om niet serieus genomen te worden hoeft hij zijn mening niet op te dringen als het gaat om de opvoeding van de kinderen of de verdeling van huishoudelijke taken. Laat haar bepalend zijn zodat zij ook het juiste moment kan kiezen waarop hij zijn stem mag laten gelden.

Zij hoeft beslist geen onschuldig meisje te zijn om te dromen over een ridder op het witte paard. Ook volwassen vrouwen willen niets liever dan een koninklijke behandeling. Voor de man is de moeite klein en de beloning groot.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie