Columns en Archief

Het onvermijdelijke

20 October 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Vroeg of laat. Aangekondigd of geheel onverwachts. Iedereen moet er aan geloven. En het is psychologisch correct om te zeggen dat het onvermijdelijke niet vermeden moet worden. U moet de dood onder ogen zien; als iets wat bij het leven hoort. Ik zeg u: lariekoek. Als er iets is waar u blind voor moet zijn, dan is dat wel voor het onvermijdelijke.

Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik als psychologisch expert ook niet weet hoe de mens zijn eigen sterfelijkheid onder ogen moet zien. Is het de bedoeling om elke avond, voor het naar bed gaan, te bidden voor een zachte dood? Betekent de confrontatie met de dood dat u met vrienden, onder het genot van een drankje, een uitgekiende begrafenis moet plannen? Of wordt de naderende dood iets heel gewoons met het besef dat u aan gene zijde weer verenigd wordt met alle dierbaren die u zijn voorgegaan? Ook heb ik wel eens iemand horen beweren dat het inwrijven van de dood goed is voor de levenslust. Zeg het maar. Ik weet niet anders dan dat het besef van het onvermijdelijke een flinke domper is. Zoveel werk, zoveel investeringen in de liefde, zoveel inspanningen om er het beste van de maken; en dan ineens: de pijp uit. Wat nog het meest deprimeert, is dat de dood betekent dat u niet meer meedoet. Ja, precies. De mensen die nog leven zeggen dan: ‘het leven gaat door’. Maar dat leven gaat wel door zonder u. Zelfs een doodgewone eikenboom langs de kant van de weg is er gewoon nog bij, terwijl u goed en wel onder de zoden ligt. Gewoon niet eerlijk. Ik weet wel: het leven is niet eerlijk. Daar is de dood het bewijs van. Maar evengoed is het niet te verteren dat, zonder enige vorm van medezeggenschap u het leven wordt ontnomen. Nee, de dood moet niet onder ogen gezien worden. Veel slimmer is het om net te doen alsof de dood niet bestaat. En in zekere zin bestaat de dood ook niet. Want als u dood bent, dan heeft u er geen weet van.

Alleen als u de dood ontkent, is het mogelijk om leuke plannen te maken, om nieuwe relaties te beginnen of om feestelijk uw verjaardag te vieren. Leven met een voortdurend besef van de naderende dood, geeft een gevoel van zinloosheid. En daar is het leven niet voor bedoeld.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I am impressed with this web site , real I am a fan .

  anniversary wishes for boyfriend
  01/04/2018 16:46
  (5 jaren geleden)

 • I also believe therefore , perfectly pent post! .

  happy mothers day images
  01/04/2018 16:45
  (5 jaren geleden)

 • Hello” i can see that you are a really great blogger.   

  good night messages for girlfriend
  01/04/2018 16:44
  (5 jaren geleden)

 • Hi”your blog is full of comments and it is very active” 

  sexy good morning messages
  01/04/2018 16:43
  (5 jaren geleden)

 • Learn more Google Instant is off due to connection speed

  sweet love messages for her
  01/04/2018 16:01
  (5 jaren geleden)

 • Thank you for the information. Loved your writings a lot.

  Best Keyboard
  18/02/2018 21:32
  (5 jaren geleden)


 • I appreciating your knowledge Good very informative thank you for sharing

  framaroot apk pc
  13/02/2018 08:01
  (5 jaren geleden)

 • A very awesome blog post. We are really grateful for your blog postA very awesome blog post. We are really grateful for your blog post

  learn more
  31/01/2018 13:13
  (5 jaren geleden)

 • Thanks for the great post. I’m a big fan of your writing style.Thanks for the great post. I’m a big fan of your writing style.Thanks for the great post. I’m a big fan of your writing style.

  top radar laser detector
  30/01/2018 13:47
  (5 jaren geleden)

 • I really enjoy the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.I really enjoy the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  kickass mirror proxy
  30/01/2018 13:47
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie