Columns en Archief

Het echte willen

22 November 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

'Wat wil ik nou echt' is een vraag die veel jongeren zichzelf stellen wanneer zij van de middelbare school komen. Ook steeds meer gerijpte volwassenen gaan op zoek naar hun ware zelf wanneer zij na ontslag of een ziekteperiode een andere levensweg kunnen inslaan.

Aan het ‘echte willen’ wordt steeds meer waarde toegekend met gelijkluidende uitdrukkingen als ‘doen wat bij je past’, ‘authentiek-zijn’ of ‘je ware passie vinden’. Mensen gaan zelfs in therapie in de hoop dat, na wat flinke psychologische graafwerkzaamheden, hun ziel de ware bestemming zal onthullen. Helaas, pindakaas: in het diepste van de ziel is niets te zien. Nee, de zoektocht naar het ‘echte willen’ is eerder een handige manier om een normaal leven uit te stellen. En als er iets is waar mensen goed in zijn, dan is het wel in het uitstellen van hun dagelijkse verantwoordelijkheden. En ik zou geen goede psycholoog zijn als ik dat niet begreep. Gewoon werken, de rekeningen betalen en weer eens de hond uitlaten, is misschien niet het leven zoals u zich dat in uw dromen heeft voorgesteld. Natuurlijk, hartstocht voelen voor de dingen die u doet, is een gemoedstoestand die zeer gewenst is. Maar, die hartstocht is alleen op te wekken door heel bedreven te worden in wat u doet. U kunt dus niet bedenken dat uw ware passie ligt in een carriere als zanger. U maakt alleen kans om een gepassioneerd zanger te worden wanneer u zich bekwaamt in het zingen. Als u heel goed kunt zingen, dan maakt u andere mensen blij. En alleen het vermogen om anderen te verblijden, maakt een mens blij met zichzelf. Bovendien, hartstocht vindt zijn oorsprong niet van binnenuit, maar ontstaat alleen door betrokken te raken bij alles wat het leven u aanreikt. Dit verschijnsel is tegenwoordig heel goed waar te nemen bij mensen die wachten op het kunnen voelen van hun kinderwens. Al dat wachten leidt tot niets, hooguit dat vrouwen hun biologische klok steeds harder horen tikken. Wie echter zijn eerste kind in de armen sluit, zal op slag zijn bloed harder voelen stromen om de doodeenvoudige reden dat het ouderschap om daadkracht en verantwoordelijkheid vraagt. Het zijn harde woorden, maar mensen zonder passie zijn mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten: wel vanalles willen beleven zonder er ook maar zelf iets van initiatief voor over te hebben.

Voor het vinden van ware liefde geldt hetzelfde: alleen door actief met anderen te verkeren kan een vonk overspringen die tot een hartverwarmende relatie leidt. En ook dan kan het vuur alleen maar blijven branden als de liefde echt bedreven wordt. Anders gezegd: u kunt wel echt iets willen, maar u moet vooral echt iets willen kunnen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • SendSMS, make voice and video calls on the go using Oovoo like FaceTime for android to iPhone which is used by iPhone users.

  facetime
  04/01/2018 06:14
  (5 jaren geleden)

 • MovieBox apps it’s really good for watching movies and TV shows

  Moviebox
  11/10/2017 09:03
  (5 jaren geleden)

 • UC Browser is a free web browser for android devices with Fast Download, Data Saving, Ad-Block functionality, and helps you access music, video, cricket

  uc browser 8.4
  05/10/2017 11:36
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie