Columns en Archief

Hersengymnastiek

27 June 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Naast de vele actieve sporters telt Nederland miljoenen passievelingen. Tenminste, zo worden deze mensen genoemd omdat zij alleen maar naar sport kijken en zelf niet van de bank komen. Vooral in de kringen van gezondheidsfanatici wordt de zogenaamde passieve sportbeoefening als minderwaardig beschouwd.

Zij zien de bankzitter als een gemakzuchtige type die weigert om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen lichamelijk welzijn. Maar dat is klinkklare onzin. Ook de bankzitter is actief en moet na belangrijke sportevenementen flink op adem komen. Neem de trouwe voetbalsupporter. Afgezien van de vele kilometers die hij moet afleggen om zijn club te zien spelen, beleeft hij de wedstrijd als een emotionele achtbaan. Vooral omdat zijn betrokkenheid van het hoogste niveau is, zal hij evenveel spanning en ontspanning ervaren als de sporters die zelf op het veld staan. Sterker nog, het volgen van een wedstrijd is psychisch veel belastender dan voor de speler die actief is. Net als trainers, verzorgers en reservespelers heeft de bankzitter geen enkele controle over wat er in het veld gebeurt. Maar aan deze positie van gevoelde onmacht geeft hij niet graag toe. Met een kritische blik probeert hij toch sturing te geven aan het verloop van de wedstrijd. In zijn verbeelding worden perfecte voorzetten gegeven en de mooiste doelpunten gescoord. Tegelijkertijd moet hij de werkelijkheid onder ogen zien en keer op keer zijn teleurstelling verbijten als alles niet zo gaat als hij zich had voorgesteld. Zo is de bankzitter niet alleen geestelijk actief, maar doet zijn lichaam mee in elke beweging die hij in zijn voorstelling maakt. Is de bankzitter getuige van een sportevenement die voor hem neutraal is, dan zal hij toch op zoek gaan naar geestelijke activiteit. Dat doet hij door partij te kiezen. De ene keer zal zijn voorkeur uitgaan naar de underdog, de andere keer kiest hij voor de gedoodverfde favoriet. Ook nu weer gaat het hem om de actieve beleving. Komt hij als winnaar uit de strijd dan heeft zijn ego een flinke oppepper gekregen. Is hij de verliezer, dan zal zijn gedeukte ego bij een volgende gelegenheid weer moeten worden opgevijzeld. De mentale exercitie van de bankzitter is zo intens dat hele volkstammen, bij verlies, een collectieve depressie kunnen doormaken; en evengoed, bij winst, een collectief gevoel van onoverwinnelijkheid kunnen ervaren. Overigens, zonder bankzitters is geen enkele sportevenement de moeite waard. Ook de actieve sporters hebben publiek nodig om tot hun beste prestaties te komen. Deze afhankelijksrelatie, die tussen sportieve deelnemers en sportieve kijkers, is essentieel: tesamen geven zij elkaar bestaansrecht.

Kortom, er is niets mis met het genieten van andermans sportieve werk. En komt er weer een criticaster voorbij met de irritante vraag welke sport u actief beoefent, zeg dan met fanatieke overtuiging: hersengymnastiek.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • yify movies Yes, here comes the free online website to download your favorite movies on your PC

  yify movies
  09/02/2018 13:55
  (5 jaren geleden)

 • Te gek om waar te zijn.
  Margit

  Margit
  10/10/2017 09:00
  (5 jaren geleden)

 • j mannnnnnn

  michel telo
  10/02/2012 23:56
  (11 jaren geleden)

 • Ja man daarom. Cristiiiiiiiiii

  Blackberry 9900 Bold
  03/11/2011 23:35
  (11 jaren geleden)

 • Fantastische artikel met goed bruikbaar maar vooral belangrijk Duidelijke Info !

  Gippy Grewal
  14/08/2011 01:26
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie