Columns en Archief

Hemelse kinderen

14 April 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Dichter des Vaderlands Jacob Cats (1577-1660) zei ooit: ‘kinderen zijn hinderen’. En door de eeuwen heen werd deze uitspraak maar al te graag geciteerd. Tegenwoordig zal geen ouder dit meer (durven) zeggen. Nee, moderne ouders zien het kind als een geschenk uit de hemel.

Vervolgens zullen zij niet meer van deze verlichte zienswijze af te stappen. Wat het kind ook doet, het blijft een hemels geschenk. Daarom is het ook logisch dat een kind van deze tijd moet worden opgehemeld. En dan vooral als hij even iets gewoons presteert. Maakt het kind een geinige tekening, dan is hij een kunstschilder in de dop en scoort hij voor zijn team een doelpunt dan is hij de opvolger van Johan Cruijff. Laat een kind een scheet, dan doet hij aan vrije expressie en slaat hij een ander kind dan verstaat hij de kunst van zelfverdediging. U begrijp het al: een hemels kind kan niets fout doen. Per definitie niet. Anders zou hij ook geen geschenk uit de hemel zijn. Vervelend alleen is wel dat andere mensen – de mensen aan wie het kind niet toebehoort- weigeren te snappen met wie zijn van doen hebben. Deze onnozele lieden hebben dan de euvele moed om kritiek te uiten, bijvoorbeeld omdat het kind zich luidruchtig zou misdragen. Verkeerd gezien, natuurlijk. Gebeurt zoiets, dan zullen de ouders van deze schatjes wel moeten optreden. Het kan niet zo zijn dat de verheven mens in wording door aardse minkukels onheus bejegend wordt. Dat is de wereld op zijn kop. Er zijn vooral nogal wat figuren in het onderwijs die denken dat zij in de positie verkeren om deze wonderen der natuur een flink pak rammel te geven. Geestelijk dan. Welnu, hemelse kinderen zijn specialer dan gewone kinderen; en dienen met fluwelen handschoenen aangepakt te worden. Logisch ook dat de ouders van hemelse kinderen veel tijd moeten investeren om ontspoorde leraren zelf een lesje te leren. En aangezien veel van deze minderwaardige lieden, figuren die zich docenten durven noemen, geestelijk beperkt zijn, kan het niet anders of de ouders moeten zich bedienen van fysiek geweld. Wie niet horen wil, moet voelen. Zeg nou zelf: wie het in zijn hoofd haalt om een hemels kind een onvoldoende te geven, vraagt er zelf om. Gelukkig zal de schoolleiding verstandig genoeg zijn om de ouders in het gelijk stellen; en een proces tegen de school voorkomen door de status van het hemelse kind te erkennen en de bruut van een leraar voor onbepaalde tijd te schorsen.

Voor het kind zelf is het natuurlijk fantastisch dat hij door zijn ouders op handen wordt gedragen. Immers, hij zal nooit aan zichzelf hoeven te twijfelen. Karaktervorming is daarmee overbodig geworden. Het kind is al perfect, bij geboorte.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I am interested in this information . I love to tell you that your blog is excellent your site is good Thanks a lot.

  virginperuvianhair
  30/12/2014 07:45
  (8 jaren geleden)

 • Een verademing om dit te lezen. Op de school van mijn dochter hing een plaatje op de leraren toilet. Het plaatje toonde hetzelfde beeld, iemand werd bestraffend toegesproken. Eerst een plaatje van jaren geleden; toen werd het kind erop aangesproken (in het bijzijn van de leraar) dat het een onvoldoende haalde. Het tweede plaatje toonde een leraar die( in het bijzijn van het kind) erop werd aangesproken dat het kind een onvoldoende haalde. De omgekeerde wereld in mijn optiek.

  Diana
  21/04/2014 15:34
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie